06/28/12 16:51
(http://www.klassa.bg/)

"Южен поток" поиска от МОСВ екооценка на трасето на българска територия

"Южен поток транспорт" АГ започна процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за българската част от морския газопровод "Южен поток", съобщи на сайта си компанията. Проектната компания внесе в Министерството на околната среда и водите, в областната управа на Варна и в община Варна официално Уведомление за инвестиционното намерение.
Морският газопровод "Южен поток" ще има дължина около 900 километра и ще свързва Анапа в Русия с Варна в България. Българската част от газопровода е с дължина около 250 километра. Българският участък от газопровода се разработва в съответствие с българското законодателство. В допълнение към изпълнението на изискванията на националното законодателство за ОВОС и издаване на разрешения проектът ще бъде разработен в съответствие с международните изисквания и стандарти за оценка на въздействието върху околна и социална среда на Международната финансова корпорация и на Европейската банка за възстановяване и развитие. Предвижда се също провеждане на международни консултации в съответствие с изискванията на Конвенцията на ООН от Еспо. Като част от процедурата по Еспо ще бъде направена оценка на потенциалните трансгранични въздействия върху околната среда от реализацията на проекта. Заинтересованите страни са поканени да участват в обществените обсъждания. „Уведомлението е първа стъпка към реализацията на морския газопровод "Южен поток". Ние се ангажираме с диалог, ще разговаряме с хората и организациите в България и във всички засегнати страни, така че техните виждания да бъдат взети под внимание при строителството и експлоатацията на газопровода", каза Марсел Крамер, главен изпълнителен директор на "Южен поток транспорт" АГ.
Като част от процедурата по ОВОС, с помощта на независими експерти, "Южен поток транспорт" АГ планира да проучи въздействията от морския газопровод върху околната и социално-икономическата среда и културно-историческото наследство по цялото трасе на газопровода. За да се гарантира, че всички мнения са разбрани и отчетени, на различни етапи от осъществяването на проекта ще се даде възможност на заинтересованите страни да коментират проекта, включително и чрез срещи с обществеността. Подобни процедури ще бъдат проведени във всички страни, през чиито води преминава газопроводът - Русия, Турция и България.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване