06/29/12 13:19
(http://www.klassa.bg/)

Изборът на Владимира Янева за шеф на СГС отиде в Страсбург

Бившият и.д. председател на Софийския градски съд (СГС) и основен конкурент за поста на настоящия му ръководител Владимира Янева – Величка Цанова, е завела дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург срещу избора на Янева.
Преди това Цанова се жалваше пред българския съд - на тричленен и петчленен състав на ВАС. Тогава първоначално тричленката отмени назначението на Янева, но после петчленният състав постанови обратното.
В жалбата до ЕСПЧ, изпратена от адвоката на Величка Цанова – Ина Лулчева, пише, че „видно от протокола на ВСС, макар и да е проведено обсъждане на концепции и лични качества на кандидатите, никъде няма конкретно обсъждане, конкретни съображения, конкретни съпоставяния за всеки кандидат по 13-те предварително обявени критерии за избор“.
При наличието на ясни материалноправни условия, органът следва да има ясни мотиви за всеки кандидат по всяко едно условие. Такива обаче няма, пише още в жалбата.
В нея е описана подробно и цялата хронология на казуса, като са посочени и атестациите на двете конкурентки за поста председател на СГС. Според тях, Цанова е разгледала общо 841 дела, от които 118 първоинстанционни, докато Янева е разгледала общо 646 дела, от които 81 първоинстанционни. Съдия Цанова няма отменени актове, докато Янева има 4 такива.
В жалбата се споменава и за близостта на Владимира Янева с вътрешния министър Цветан Цветанов.
„Засегнатото основно право на справедлив процес в случая е свързано с тревожна продължителна тенденция на накърняване на независимостта на съдебната власт в Република България чрез непрозрачни и непредсказуеми назначения на съдии и председатели на съдилища“, пише още адвокат Лулчева.
Описан е и начинът, по който бе определен петчленният състав на ВАС, който да разгледа на втора инстанция делото, заведено от Цанова. Въпреки настояването на медии да се осигури публичност на случайното определяне на всички съдии, четирима членове от състава са „определени по усмотрение на съдиите, които са на административни длъжности във ВАС – председател и заместник-председатели въз основа на неписана фактическа практика, което е в противоречие с изискванията на чл. 9, ал. 1 ЗСВ“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване