06/30/12 11:51
(http://www.klassa.bg/)

Уникален шанс: Всеки може да си купи снимка от фотоекспозицията „Звезди във Венеция”.

След успеха на изложбата „Звезди във Венеция”, провела се тази пролет в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София с изключителното съдействие на директора г-жа Ирина Мутафчиева, Гершон България организира Национално турне 2012 на експозицията. То стартира на 5 юли в морската ни столица Варна.
      „Звезди във Венеция” включва 88 портретни фотографии на знаменити личности от областта на киното, литературата, изобразителните изкуства, музиката и танца, гостували на Венецианското биенале и легендарния Венециански кинофестивал през втората половина на миналия век. Подбрани са от огромния архив на компанията Аркивио Камерафото Епоке, който съхранява над триста хиляди, в голямата си част непубликувани, фотографии.
     Посетителите на изложбите ще имат възможността да се полюбуват на уникални фотографии, заснети в Града на дожите - София Лорен и Клаудия Кардинале, Шон Конъри и Пол Нюман, на Хъмфри Богарт и Лорън Бекол пред кафене „Портофино”, Мик Джагър на разходка с гондола или Салвадор Дали пред образци на венецианската архитектура. Изключително високото качество на широкоформатните репродукции дължим на майстора на черно-белия фотопечат Виторио Паван – един от основателите на архива.
Снимките на звезди от 50-те и 60-те на миналия век излъчват шик и очарование. Това не са обикновените папарашки снимки, а истински произведения на изкуството. Тайната на снимките от тази епоха е в особената връзка между звездите и фотографите, които ги снимат. Между двете страни съществува нещо повече от доверие, нещо повече от уважение. А Венеция, като терен, където се срещат звездите, е уникално място, което няма еквивалент по целия свят.
„Новият проект на Гершон България има за цел да представи изложбата „Звезди във Венеция, магията на чернобялата фотография”, пред по-широка публика. Първата изложба в
Националната галерия за чуждестранно изкуство бе атрактивна начална точка за цяла серия  от изложби в различни български градове. Смятаме, че тя допринася за разширяване на културните стимули не само извън столицата София, но и извън България. Интересът със сигурност ще бъде  висок! Градовете, които сме подбрали, са културни центрове, където всяка високостойностна експоцизия ще се хареса на публиката”, каза кураторът на изложбата Джордж Лукс. .
Турнето ще обхване следните 7 града, като на всички желаещи да притежават някои от фотосите Гершон България ще предложи изключително атрактивни условия.

Варна- Градска Художествена Галерия - 5 – 19 юли

Бургас-Дружество на художниците 24 юли -5 август

Сливен- Художествена Галерия"Димитър Добрович" - 9 – 29 август

Пловдив-Градска Художествена Галерия 3-23 септември

Русе-Русенска Художествена Галерия - 26 септември – 9 октомври

Стара Загора- Библиотека "Захари Княжевски" 12 -31 октомври

Кюстендил- Общински Театър 3-19 ноември

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване