07/01/12 15:55
(http://www.klassa.bg/)

Доказаха плагиатството на Понта, но той не подава оставка

Група румънски академици доказаха вината в плагиатство на румънския премиер Виктор Понта, но той отказа да подаде оставка въпреки предишното си обещание, съобщи Ройтерс. Румънската национална комисия по атестацията на званията и дипломатите съобщи, че 85 страници от дисертацията на Виктор Понта за получаване на докторска степен са преписани без позоваване на източник, и обяви, че ще го лиши от научната степен. Преди това премиерът обеща, че ще се откаже от поста, ако бъде признат за виновен. Вместо това той окачестви изводите на комисията като „политически мотивирани“ и обслужващи интереса на неговия съперник, президента Траян Бъсеску.
Понта защити дисертацията си за Международния наказателен съд през 2003 г. в Букурещкия университет. Преди около 2 седмици британското сп. „Нейчър“ първо съобщи, че част от дисертацията е изплагиатствана от статии на други автори. Други известни политици, които бяха обвинени в плагиатство, но напуснаха постовете си, са германският военен министър Теодор цу Гутенберг и унгарският президент Пал Шмит.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване