07/01/12 13:52
(http://www.klassa.bg/)

И с нов инвеститор ОЦК–Кърджали може да заработи след два месеца

Даже и да се появи нов инвеститор, ОЦК–Кърджали може да заработи ефективно най-рано след два месеца, защото е необходим ремонт на основни производствени мощности, заяви за Klassa.bg председателят на КНСБ в дружеството Бельо Стайков. От края на миналата седмица имуществото в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали се описва от съдия-изпълнител, а основният кредитор - Първа инвестиционна банка, влезе във владение на част от дружеството. Банката започна да наема временно работници от комбината, които да се грижат за описваното имущество. Тя обаче е предложила работа само на петима от деветте работници в бригадата, която се грижи за непрекъснатото енергозахранване на електролитните пещи, и това създаде напрежение. В крайна сметка шестима електричари оттеглиха молбите си за напускане.
В Първа инвестиционна банка е заложен практически целият цинков завод и някои от спомагателните цехове. Металурзите се назначават на договор към охранителната фирма, която обслужва банката. Колегите им обаче се дразнят от това. Конфликт има, тъй като се предлага договор на определени хора, коментира Бельо Стайков. От банката твърдят, че основната им задача е да поддържат машините и технологичния цикъл до идването на нов инвеститор.
Синдикатите разполагат с информация, че мощна групировка смята да изкупи дяловете на собственика Валентин Захариев. Има интерес от някакъв американски инвеститор, чието име не се назовава, твърди БНТ. Засега работниците се отказаха да напуснат завода от втори юли. Някои от тях дори изтеглиха подадените заявления. От началото на протестите през март до сега над 160 металурзи са излезли на трудовата борса.
В следващите няколко дни ще има развръзка по казуса с ОЦК-Кърджали, прогнозира лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред Дарик радио. Той уточни, че продължават разговорите с полския инвеститор "Силезия", който може да наеме, а впоследствие и да придобие компанията, но е възможно той да се оттегли през следващата седмица. Димитров разказа, че синдикатите се опитали да проведат разговори заедно с полската компания и основния кредитор на ОЦК – ПИБ, но от банката вече два дни отказвали. Според Димитров можело да се стигне до конфликт между няколкото банки - кредитори на кърджалийското предприятие. Сценариите, в случай че инвеститорът се оттегли, са ОЦК да бъде обявен в несъстоятелност, която може да бъде придружена с оздравителен план, а може и да се стигне до фалит. В крайния случай синдикалният лидер посочи, че очаква поне работниците да бъдат вписани в списъка на кредиторите и подобно на колегите им от "Кремиковци", да си вземат дължимите им за заплати суми. Тъжна съдба се вижда на хоризонта. Все още имам малка надежда, но ще видим другата седмица, коментира Димитров.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване