07/01/12 15:57
(http://www.klassa.bg/)

Йордан Костадинов, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“: Без АЕЦ „Белене“ към 2025 г. България ще бъде с най-скъпия ток в ЕС

- Г-н Костадинов, първоначалното решение на ДКЕВР беше цената на тока да се увеличи с 10%, но окончателното решение повиши електроенергията с 13%. На какво се дължи това?
- Преди десет години България пое ангажимент пред ЕС до 2020 г. 16% от електроенергията да се добиват от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Според мен още тогава трябваше да се помисли какъв трябва да е делът на различните видове енергия в този процент. Знаеше се, че слънчевата енергия е най-скъпа, тази от вятъра е по-евтина, а от водата е с най-ниска стойност. Това, за което аз съм пледирал, е да се направи разграничение колко от тези 16% ще бъдат от слънчева енергия, колко от вятър и от вода. Нормално беше водната енергия да бъде около 12%, от вятър да е около 2%-3% и 1%-2% от слънце. Наред с това добивът на електричество от различните видове ВЕИ да се разпредели по региони. Известно е каква е цената на електроенергията от фотоволтаици през последните 6-7 години. Много големи фирми искаха и получиха възможност да инвестират в този вид енергия в България и направиха големи соларни паркове. Сега берем гайлето на всичко това.
В петъчния парламентарен контрол беше посоченото и моето име, наред с това на депутатите от 39-ото и 40-ото Народно събрание. Беше казано, че и аз съм гласувал Закона за възобновяемата енергия. Но тогава и аз, и моите колеги живеехме с мисълта, че през 2012-2013 г. ще заработи АЕЦ „Белене“. Защото неминуемо електроенергията, която идва от атомните централи, е с най-ниска себестойност. Това щеше да даде отражение върху цената на микса сега.
Увеличението на тока с 13% не е изненада. По-високият ръст на цените беше очакван. Предполагам, че до една година – до изборите, управляващите няма да повишат цената. Но след това пак ще има скок, подобен на този, на който сме свидетели сега.

- Докога така стръмно ще вървят цените нагоре и означава ли вашата прогноза, че в следващите няколко години сме обречени на непрекъснато поскъпване на електроенергията?
- Електропроизводството не е нещо, което може да се планира от днес за утре. Държавата трябва да изготвя планове за развитие на сектора поне за 10-15 години напред. Енергетиката не е и сектор, за който, идвайки на власт, можеш да кажеш: предишните не направиха нищо, сега ние ще направим всичко. Трябва да има разбиране и личности, които да пренасят плановете за развитието на отрасъла от правителство в правителство. Иначе казано – да има приемственост. И предишното, и това правителство смятат, че в енергетиката всичко започва от тях. Ръстът на цените на електричеството е неминуем. От 2013 г. започваме да плащаме и въглеродните емисии. Това означава, че цената от топлоцентралите, изгарящи въглища, ще скочи в зависимост от това, колко ще струва 1 куб. метър въглеродни емисии. Например цената на емисиите сега е около 12 евро на 1 куб. м. Горе-долу за 1 мегават се произвежда толкова. Според мен цената на електричеството от топлоцентралите, които работят с фосилни горива и специални въглища, ще скочи с 15%-20%.

- Означава ли това, че към цената за зелена енергия трябва да добавим и цената на въглеродните емисии?
- Да, това е задължение към ЕС, което ние сме приели – че от 2013 г. започваме да си плащаме въглеродните емисии.

- Но това прави общ ръст от около 25%...
- Не мога да кажа дали ще е точно толкова, но ще има още едно голямо поскъпване. Нямам представа как са направени разчетите за ръста на цените на електроенергията, но съм сигурен, че дори и да не иска, следващото правителство ще бъде принудено да предложи нови, по-високи цени. Щат не щат, ще го направят. Както вече казах, най-много да изчакат да минат изборите. Днес не мога да прогнозирам с колко точно ще се увеличи цената на тока, но поскъпването ще е чувствително. Не искам да плаша никого, но мисля, че тези работи трябва да си ги кажем, защото са неизбежни. При това ниво на икономиката, на работната сила и на природния газ – цените за България са най-високи, ако не направим „Белене“, към 2020-2025 г. може би ще бъдем страната с едни от най-високите цени на електроенергията в ЕС.

- Да, но вече е факт решението на правителството да спре АЕЦ „Белене“. Ще се компенсира ли със строителството на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“?
- В някои отношения разбирам правителство. В други – не. Това, че се отказваме от „Белене“ по политически и икономически причини, е разбираемо. Но това, че се взема решение за изграждане на нов блок на „Козлодуй“, който по разчети ще струва колкото двата в „Белене“ и който ще стане след около 12-13 години, не мога да го разбера. Никой не даде обяснение, а и никой не попита откъде ще дойдат парите за VII блок. Досега уж нямаше средства за „Белене“, а изведнъж се твърди, че има пари за „Козлодуй“. За съжаление отговори няма, но всичко това ще го плащаме ние. Страхувам се, че ако след 10 години пак си говорим, то отново ще е за такъв драстичен скок на цената на електроенергията.

- Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще търсим стратегически инвеститор.
- Как така години наред не можахме да намерим за АЕЦ „Белене“, а сега изведнъж ще открием за „Козлодуй“. При това за два пъти по-малка мощност и на два пъти по-висока цена. В края на май на срещата на „Булатом“, на която се бяха събрали най-добрите специалисти в атомната енергетика, колегите обявиха, че блокът, който ще се построи на площадката на „Козлодуй“, ще струва толкова, колкото биха ни стрували два блока на „Белене“. А това, което може да се вземе от площадката и да се използва в „Козлодуй“, е противопожарната и медицинската служба и ВиК инсталациите. Всичко останало трябва да се изрине и да се започне отначало. Това е мнението на специалисти, с които съм работил 30 години и на които вярвам. Става дума за главните инженери на „Енергопроект“, на III и IV блок на „Козлодуй“, които по-късно преминаха на V и VI блок. Те познават много добре ситуацията и няма основание да не им се вярва.

- Бихте ли се наели да направите прогноза за ръста на цената на електроенергията в следващите 5-10 години?
- Без нова атомна централа през 2020-2025 г. ние ще бъдем в първата петица като цена на електроенергия в Европа. Не мога да кажа колко точно ще е, но знам, че ще е скъпо. Към 2020 г. ние ще трябва да изравним цената на електроенергията с тази на Западна Европа. В момента пазарът на електроенергия в България е 5 млрд. лв. През 2020 г. същият този пазар ще струва 5 млрд. евро. Тоест двойно повече.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване