07/01/12 21:31
(http://e-vestnik.bg/)

Капанът Сирия

Ройтерс

С демонстративната си атака срещу проправителствена телевизия, с ожесточаването на сраженията около Дамаск и все по-упоритите слуховете за увеличаване на тайната чужда подкрепа сирийските бунтовници все повече притискат Башар ал Асад.

Във вторник вечерта сирийският президент заяви, че сега страната се намира “във война”, че всички сектори на правителството и страната трябва да насочат усилията си към спечелването й. Неотдавнашните бягства на военни показват, че и на някои от собствените му поддръжници може да им е дошло до гуша, но повечето анализатори и чужди представители смятат, че Асад може да се задържи на власт и през 2013 г.

Имайки предвид сваления в петък турски разузнавателен самолет - най-новия сигнал за интернационализация на конфликта - има все повече признаци, че външни сили се оказват все по-въвлечени в конфликта, независимо дали го искат или не.

Засега малцина са тези, които смятат, че има непосредствена вероятност от военна интервенция, подобна на миналогодишната в Либия, чиято цел бе свалянето от власт на Муамар Кадафи. Но със сигурност има една поука от тези събития, която важи и за Сирия, казват анализатори: решаващите събития, които ще доведат до развръзка, ще се разиграят в столицата.

В Либия опозиционните бойци с нелегално внесените си оръжия, спускани им и с парашути, подпомагани от съветници от арабски и западни специални части - нахлуха в Триполи, често пъти без да срещат съпротива. Но в Сирия вероятно още е далеч от подобно развитие.

‘’Дамаск е от ключово значение - там е мястото, където можеш да отрежеш главата на змията”, казва Дейвид Хартуел, специалист по Близкия изток. “Атаката срещу телевизията очевидно е ново развитие, но в Дамаск и преди е имало атаки и въстания, които не са довели до нищо. Въпросът е дали могат да продължат започнатото”.

Според сирийските държавни медии опозиционни бойци са щурмували сградата на проправителствената телевизия Ал Ихбария на 20 км южно от столицата, разрушили са сградата и са застреляли трима служители.

Във вторник имаше и безпрецедентна ескалация на сраженията в други предградия на Дамаск, включително около щабквартирата на Републиканската гвардия, макар че в сряда престрелките изглежда бяха отслабнали.

Като цяло световните сили продължават да подкрепят усилията на бившия генсек на ООН Кофи Анан. Но разединението е толкова голямо, че някои дипломати допускаха, че насрочените за края на тази седмица в Женева международни преговори за Сирия може изобщо да не се състоят.

Въпреки надеждите на Запада, че Русия може да бъде убедена да се откаже от дългогодишния си съюзник Асад, Москва изглежда твърдо е решила да го подкрепя и въпреки осъдителните реакции, даде да се разбере, че възнамерява да достави на Сирия няколко щурмови хеликоптера. В същото време, след като първоначално бяха по-сдържани, западните и особено арабските страни изглежда засилват подкрепата си за бунтовниците.

Турция предоставя на Свободната сирийска армия ССА убежище на своя територия. След инцидента със самолета тя също може да пожелае да засили подкрепата си и да даде възможност и на други страни да направят същото.

“Имам усещането, че свалянето на турския самолет определено повишава напрежението в региона и увеличава възможността в по-дългосрочен план за военна намеса”, каза Мона Якубян, бивш служител в Държавния департамент, а днес съветник по близкоизточни въпроси във вашингтонски мозъчен тръст.

ИНТЕРВЕНЦИЯТА ЩЕ Е МНОГО ТРУДНА

Този месец британският външен министър Уилям Хейг каза, че вместо да мислят за кампания като тази в Либия, чуждестранните сили трябва приемат Сирия по-скоро като Босна от 90-те години.

Според някои - включително представители на британското външно министерство - целта на това изявление е било да се се подскаже, че независимо от намеренията, други държави, в това число и Великобритания, може в крайна сметка да бъдат принудени да засилят военния си ангажимент.

Но една по-сериозна военна ...

Публикувана на 07/01/12 21:31 http://e-vestnik.bg/15008/kapanat-siriya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване