07/01/12 16:11
(http://www.klassa.bg/)

Кипърското председателство на ЕС не се приема еднозначно

Кипър пое на 1 юли ротационното лидерство на ЕС само дни след като стана поредната страна от еврозоната, потърсила финансово спасение отвън, предадоха световните агенции. Докато в понеделник кипърската делегация ще излага в Брюксел приоритетите на 6-месечното председателство, в Никозия ще пристигне първата финансова делегация от ЕС, ЕЦБ и МВФ, отбелязва „Дойче веле“. В Германия бизнес група, свързана с партията на канцлера Ангела Меркел, смята, че е недопустимо страна, търсеща финансова помощ, да ръководи съюза. Република Кипър бе приета в ЕС през 2004 г.
Финансовите проблеми на острова, въвел еврото през 2008 г., произтичат главно от гръцката криза. Това бе посочено и в молбата за помощ, отправена към Брюксел. Кипърските банки са силно ангажирани в Гърция и загубиха над 3 милиарда евро покрай опрощаването на част от дълговете на Атина.
За пръв път ЕС ще бъде ръководен от толкова малка държава, чието население е 840 000 души, а БВП е само 0,2% от икономиката на еврозоната.
Северната част от острова се третира от ЕС за окупирана територия. Турция пое контрола над нея през 1974 г., възползвайки се от преврат в Кипър. Турската република Северен Кипър не е призната от ЕС. В отговор правителството в Анкара не признава кипърската администрация.
Турция, която преговаря за еврочленство, обяви, че няма да работи директно със Съвета на ЕС, докато трае кипърското председателство, но ще поддържа нормални отношения с отделните страни членки.
Турция е член на НАТО, Кипър не. Подразбира се, че ако се гласува за еврочленство на Анкара в ЕС, Никозия ще наложи вето и съответно това ще направи Анкара, ако Кипър реши да кандидатства за алианса.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване