07/01/12 13:24
(http://www.klassa.bg/)

Най-богатите в света спечелиха нови 21,4 млрд. долара

Нов ръст на богатството на милиардерите отчете последната седмица на юни.
Най-богатите хора на планетата са спечелили общо 21,4 млрд. долара, като разликата в състоянието на мексиканеца Карлос Слим и бразилския магнат Ейке Батиста нарасна до над 50 млрд. долара, съобщава Bloomberg.
Нетното богатство на Батиста през периода е намаляло с 4 млрд. долара. Загубите бяха отчетени, след като на 27 юни неговата OGX Petroleo & Gas Participacoes SA понижи плановете си за добив на петрол до края на годината със 75%. Така състоянието на Батиста, който е на 55 години, остава едва 20,5 млрд. долара и сега той заема 23-то място в класацията Bloomberg Billionaires Index.
В петък глобалните пазари се възстановиха, след като европейските лидери постигнаха споразумение, което потуши страховете за банковия сектор в региона.
„Фактът, че европейските лидери преговаряха до 4 сутринта, убеди инвеститорите, че са решени да постигнат някакво работещо споразумение“, казва Джак Аблин от BMO Harris Private Bank в Чикаго. „Те знаят, че няма да е лесно да задържат тази потъваща лодка на повърхността“, допълва той.
Карлос Слим, който е на 72 години, остава най-богатият човек в света с нетно състояние от 72,5 млрд. долара. Телекомуникационният магнат спечели 3,4 млрд. долара, след като акциите на базираната в Мексико Grupo Financiero Inbursa SAB се повишиха с 3,34%. America Movil SAB на Слим успя да придобие 28% в доскоро монополния холандски телеком Royal KPN NV.
Бил Гейтс изостава от Слим с 10,1 млрд. долара. През седмицата съоснователят на Microsoft Corp., който е на 56 години, е спечелил 1,1 млрд. долара и сега притежава 62,4 млрд. долара.
Председателят на Berkshire Hathaway Inc. Уорън Бъфет, който е на 82 години, пък се нарежда на 3-та позиция с 46,5 млрд. долара. От началото на годината Бъфет е увеличил състоянието си с 8,8%, припомня Investor.bg.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване