07/01/12 15:03
(http://www.klassa.bg/)

План за преходно правителство в Сирия, но къде отива Асад?

Женевската конференция за Сирия завърши в събота със съгласие, че на страната е нужно преходно правителство, но без единно мнение в процеса на преговори да бъде ли включен или не президентът Башар Асад, пише „Вашингтон пост“.
В заключителното комюнике на срещата няма искане Асад да се оттегли, отбеляза пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обаче е категорична: „Асад трябва да си ходи.“ Сирийската опозиция даде да се разбере, че не би приела никакъв план, който не предвижда оттеглянето на Асад.
В Женева бе постигнато споразумение между постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН, включително Китай и Русия, за преговори за създаване на преходно правителство, в което може да влизат и членове на настоящия кабинет.
Външните министри на страните - участници във форума, се обявяват в заключителния документ срещу всякаква по-нататъшна милитаризация на конфликта. Те се съгласиха да делегират на ООН допълнителни права, ако се наложи. Страните в конфликта бяха призовани незабавно да прекратят огъня и да допуснат хуманитарни мисии, журналисти и наблюдатели на ООН.
В събота най-малко 30 души бяха убити, след като погребално шествие на опозиционер в Дамаск бе подложено на обстрел, предаде Ройтерс. Според правозащитници огънят е бил открит от привърженици на президента Башар Асад.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване