07/01/12 13:20
(http://www.klassa.bg/)

Постерът на „Метрополис“ на търг за 1 млн. долара

От култовата лента „Метрополис“ на Фриц Ланг са останали само четири оригинални постера. Един от тях ще бъде продаден на търг до няколко дни, началната цена е 1 милион долара, съобщава The Hollywood Reporter. Филмът, заснет през далечната 1927-а, неведнъж е давал поводи за продажби, препродажби и търгове. Постерът, за който става дума, бе придобит през 2005-а от Кенет Шактер за 650 000 долара. Колекционерът обаче изпадна в банкрут. Затова е решил да се раздели с ценния екземпляр.
Постерът е включен в пакет филмови антики, сред които е и един постер на лентата „Кинг Конг“ от 1933-та, както и един афиш на „Невидимият“ от същата година. Предполага се, че общата сума от продажбата на трите киноантики ще надхвърли 5 милиона долара.
Афишът за „Метрополис“ е нарисуван от художника Хайнц Шулц Нойдам по поръчка на режисьора Ланг.
Шедьовърът „Метрополис” (1927) на Фриц Ланг е черно-бял ням филм и принадлежи към течението на немския филмов експресионизъм. Заглавието идва от името на футуристичен мегаполис, разделен на Горния град, където в лукс живеят управляващите семейства, и Долния град, където работниците поддържат машината, отговорна за функционирането на града. Работничката Мария пледира за разбирателство между класите и тайно води деца от бедни семейства на посещения в Горния град, където в нея се влюбва Фредер – синът на ръководителя на Метрополис. Виждайки трудното положение на работниците, той се опитва да убеди баща си да вземе мерки, но когато се сблъсква с отказа му, решава сам да се „внедри“ сред обитателите на Долния град и попада на тайно събрание, водено от Мария. Междувременно баща му научава за заговора и поръчва робот с чертите на Мария, който да всее хаос сред работниците...

Немският режисьор Фриц Ланг, считан за икона на световното кино, е един от пионерите на научната фантастика. Източниците му на вдъхновение се коренят в популярната литература от детството му, където се смесват мистериозни персонажи, неразрешени престъпления, тайни лаборатории и тайнствени чудовища. Той се счита и за един от пионерите в употребата на специални ефекти. През 1924 г. Ланг заминава за САЩ и е изключително впечатлен от внушителната архитектура на нюйоркските небостъргачи. Там се ражда идеята за „Метрополис”, но самият сценарий е дело на съпругата му Теа фон Харбоу. Филмът разсъждава върху неразумната страст към свръхтехнологизирането, но е бил възприет като социалистическа пропаганда, защото завършва с помирение между капитала и пролетариата. В наши дни „Метрополис” се възприема като предупреждение за нацистката обществена структура.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване