07/01/12 13:21
(http://www.klassa.bg/)

Продават най-голямата компания за игри за 8,1 млрд. долара

Vivendi SA, една от водещите медийни и телекомуникационни компании, обяви решението си да търси купувач на акциите си в лейбъла за компютърни игри Activision Blizzard, съобщиха от Bloomberg, позовавайки се на анонимен източник от компанията. Vivendi държи мажоритарен дял от 61%, като към момента той се оценява на близо 8,1 млрд. долара. Ако не бъде намерен купувач за целия пакет, от компанията планират да пуснат акциите си на пазара, твърди анонимният източник.
Председателят на Борда на директорите на Vivendi Жан-Рене Фурту е поставен под натиск от инвеститорите да реструктурира компанията и да увеличи цените на акциите, които в момента се намират на най-ниско ниво за последните 9 години. Именно затова бордът е дискутирал продажбата на Activision Blizzard, автор на едни от най-комерсиалните геймърски заглавия, като World of Warcraft, Call of Duty и Diablo 3.
Все още не е получен отговор от Vivendi на запитването от страна на Bloomberg. Касандра Бужарски, говорител на Activision, също е отказала да коментира евентуалната продажба.
Activision Blizzard, най-големият издател на видеоигри в САЩ, успя да повиши цената на акциите си с 4,4% до $11,99 към 29 юни, но въпреки това регистрира понижение с 2,7% в сравнение с началото на годината. От своя страна Vivendi възстанови цена от 14,63 евро/акция, но въпреки това годишното обезценяване е 11%. Компанията удари 9-годишно дъно на 19 април, когато акциите й струваха по 12,01 евро.
През миналата седмица от Moody's и Fitch предупредиха Vivendi, че нейният кредитен рейтинг може да бъде застрашен, ако не се редуцират задълженията й. В отговор на това Фурту уволни изпълнителния директор Жан-Бернар Леви, който отказа да извърши необходимите глобални промени в компанията.
Според анализатори разширяващият се пазар на видеоигри ще се окаже благоприятен за извършване на подобна сделка и оценяват евентуалното предложение за продажба като атрактивно.
Според Едуард Ву, аналитик в Ascendiant Capital Markets LLC, се очаква на бум в интереса към видеоигрите, свързан най-вече с очакваното ново поколение конзолни машини.
Игрите плавно се изместват от традиционните конзоли към социалните мрежи като Фейсбук, отчитат анализаторите от NPD Group Inc. Според техни проучвания продажбите на конзолни игри за миналата година са спаднали с 6% до 8,83 млрд. долара в целия свят. По думите на техния представител Алън Пактър основният проблем на Vivendi е, че в момента много трудно може да се намери купувач за такава голяма компания като Activision Blizzard. “Най-вероятно ще им се наложи да изплатят текущата печалба като дивидент, а след това да засилят лейбъла на пазара с по-високи цени на акциите“, коментира той.
И Ву, и Пактър в анализите си препоръчват закупуването на акции от Activision Blizzard.
Компанията в момента няма задължения и според последния тримесечен отчет към 31 март притежава 3,46 млрд. долара в кеш и краткосрочни инвестиции. Според годишния отчет Activiosion Blizzard са изплатили 886 млн. долара като дивиденти на акционерите си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване