07/01/12 21:48
(http://e-vestnik.bg/)

Протестното движение в Русия се подмладява

Спецчасти задържат протестиращи в Москва. Снимка: Новая газета

Протестното движение в Русия се подмладява, сочат данни от анкета на руския център ВЦИОМ сред участници в московските протести през декември и февруари и в митинга на опозицията от 12 юни. Недоволните на възраст под 34 години са 65 на сто, констатират социолозите, чиито изводи цитира “Независимая газета”.

Близо 90 на сто от участвалите в последния “Марш на милионите” смятат и занапред да ходят на разрешени митинги. Всеки десети (10-12 процента от отговорилите) няма нищо против да се включи и в силови акции. Сред протестиращите все по-ясно се открояват хора от т. нар. креативна класа, офисни служители, ученици и студенти; намалява обаче интересът към митингите сред работническата класа, пенсионерите, държавните и общинските служители, показва проучването.

Огромното мнозинство запитани посочват самореализацията сред най-важните си жизнени цели; 78 на сто от участниците в протеста са готови да жертват заради нея социалната си стабилност, изтъква вестникът.

Шефът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров каза пред журналисти, че 21 процента от анкетираните са готови да се съобразяват с властта - при условие тя радикално да промени поетия курс. 69 на сто обаче “смятат за единствено приемлив вариант незабавната оставка на всички ключови държавни чиновници и на парламента”.

“Ето ви отговор дали властта трябва да се съгласява на преговори с тези момчета. Те самите не са готови да преговарят”, заявил Фьодоров.

Протестите в Русия се радикализират, посочват социолози, цитирани в “РБК дейли”. Недоволните все по-често подкрепят според тях т. нар. извънсистемна опозиция като известния блогър Алексей Навални и левичаря Сергей Удалцов, а все по-малко - умерените опозиционери.

“Цялото население очаква нови лица”, и то не само сред опозицията, но и във властта, твърди обаче политологът Марк Урнов, който обобщава данни от редица допитвания в Русия.

При алтернативно проучване на московския протест от 12 юни 33 на сто от анкетираните се затрудниха да посочат какво точно са дошли да подкрепят, отбелязва пред “Комерсант” социоложката Олга Крищановская.

“Те нямат формула “за”, имат само “против”, коментира тя. Ако протестиращите учредят сега собствена партия, протестното движение най-вероятно ще се разцепи поради разногласия между участниците, прогнозира Крищановская.

Печатът коментира присъдата от 240 часа задължителен труд, издадена вчера срещу лидера на руската опозиционна партия “Ляв фронт” Сергей Удалцов. Той бе признат за виновен в побой на журналистка от младежката организация на партията “Единна Русия” време на антинатовски митинг.

Задължителният труд включва най-често непрестижни дейности като почистване на улици, гледане на болни и престарели; ако Удалцов наруши режима, съдът може да смени наказанието с принудителен труд или лишаване от свобода, уточнява “РБК дейли”.

Лидерът на “Ляв фронт” твърди, че не е удрял активистката. В ЮТюб е качен запис на случая, инкриминиран на Удалцов, на който не се вижда ударът, пише вестникът. “Друг запис показва, че минути след побоя девойката се усмихва и весело общува с приятели”, допълва той.

“Решението на съда със сигурност е политически мотивирано. Добре познавам Сергей и никога не ще повярвам, че е ударил момиче”, коментира пред изданието правозащитникът Лев Пономарьов. Наказанието на Удалцов е “извънредно меко”, заявява обаче депутатът от “Единна Русия” Владимир Бурматов. “Делото явно е изфабрикувано и присъдата не е случайност, а целенасочена атака” срещу опозицията, подчертава самият Удалцов.

“Машината на следствието се движи само в една посока”, пише “Независимая газета” в статия за арестите на опозиционери в Русия след последните протестни акции.

Следствените органи редовно предупреждават, че може да бъдат арестувани и други участници в тях, особено лидери на опозицията като Навални, Удалцов, Иля Яшин, Борис Немцов и други.

Вчера обаче полицията и Следственият комитет изобщо не реагираха на новината, че в град Железнодорожний край Москва е пребит Амир Хайрулин - активист на опозиционното движение “Солидарност”, изобличил схема за фалшифициране на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване