07/01/12 15:03
(http://www.klassa.bg/)

Сайтът на Търговския регистър отново блокира

Вече трети ден страницата на Търговския регистър е блокирана, оплакаха се граждани пред „Класа“ в неделя. Това не им позволява да си подадат годишните финансови отчети с електронен подпис и те са принудени да се редят на опашки в клоновете на Агенцията по вписванията. Освен че се губи време за чакане в горещините, услугата в този случай струва и двойно по-скъпо. По електронен път тя е 25 лв., а при ръчно подаване - 50 лв.
Крайният срок за подаване на отчетите трябваше да е 30 юни (събота), когато администрацията работеше извънредно заради проблемите с дистанционната регистрация.
До неделя следобед не беше ясно колко не са успели да си подадат документите и дали се планира допълнително удължаване на сроковете.
Някои от потърпевшите предполагат, че блокирането на сайта може и да се прави нарочно, и директно обвиниха държавата в рекет. Така ще се съберат двойно повече пари от търговците. Около 120 000 бяха неподадените отчети няколко дни преди изтичането на срока. Така, който не можеше да ползва електронния подпис заради проблемите със сайта, трябваше да подаде документите ръчно и да плати двойно, от което в държавната хазна трябва да влязат с 3 млн. лв. повече.
Ако пък изтървеш сроковете, глобите са между 2 и 3 хиляди лева, оплакват се хората на бизнеса.
От пресцентъра на агенцията обаче твърдят, че проблем със системата няма, съобщи сайтът bgonair. „На всеки две секунди се вкарват годишни финансови отчети на фирми. Ако за нормален работен ден ние обработваме по около 1200 заявления дневно, то през последните дни са по 15 000. Чисто технически няма как да не се получи това забавяне. От 12 часа снощи до 13.40 днес са подадени 7415 заявления за публикуване на отчети“, каза Илиана Жотева, пресаташе на Агенцията по вписванията. Тя припомня, че срокът за подаването на отчетите тече от началото на април, но по традиция много търговци изчаквали последния момент, което блокирало системата.
Въпреки проблемите с Търговския регистър, които са налице, откакто той съществува през 2008 г., служителите се прочуха с бонусите си, които според уволнената в началото на годината шефка на агенцията Виолета Николова са по 2 млн. лв. на година. Самата Николова е взела за 2011 г. бонус от 73 хил. лв. Тя до последно твърдеше, че подопечната й администрация работи перфектно.
От февруари т.г. за изпълнителен директор бе назначен Юлиян Митев, но и той засега не успява да се справи с проблемите в системата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване