07/01/12 14:00
(http://www.klassa.bg/)

Токът у нас е сред най-скъпите услуги в ЕС спрямо покупателната способност

През месеците май и юни има изключително интензивно изграждане и въвеждане на фотоволтаични централи, предизвикали допълнителни разплащания от НЕК, които не са предвидени в крайната цена. Това налага вдигането на цената с още 3% - заради зелената добавка, обявиха от ДКЕВР.
Специалистите излизат с твърдението, че токът у нас е най-евтин и ще продължи да е най-евтин в ЕС дори и след поскъпването му. Като основна причина за поскъпването те изтъкват скока на суровините за производството на електроенергия.
Цената на електричеството за домакинствата в страните от ЕС се е повишила с 6,3% през втората половина на изминалата година в сравнение със същия период на предходната такава, сочи статистика на Евростат. Повишението в цената на електричеството у нас възлиза на 5,4% за посочения период. Цената на тока в България е средно 10,55 евроцента за квтч, което според данни на energy.eu все още ще е най-ниско в ЕС. Това обаче е само привидно. Когато съпоставим покупателната сила на парите, ситуацията не изглежда добре.
Дори преди поскъпването на тока относително по-евтин по гореспоменатия критерий е токът във Финландия, Франция, Гърция, Естония, Люксембург, Холандия, Австрия, Словения, Хърватия, Швеция и Норвегия.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване