07/02/12 16:07
(http://www.klassa.bg/)

350 души гасят пожара на Витоша край Бистрица

Над 350 служители на МВР, работници от горските стопанства, вертолети на армията и доброволци участват в гасенето на пожар в резервата „Бистришко бранище“ на Витоша, който бушува втори ден. Районът е висок и труднопроходим район, с голяма денивелация.
До там може да се стигне само пеша, а в основно средство за борба с огъня се превърнаха два хеликоптера Ми-17 на военновъздушните сили, които за два дни са изсипали над 100 тона вода. Зареждането на системите се осъществява на Панчаревското езеро.
По думите на министъра на околната среда Нона Караджова ситуацията е овладяна – няма опасност за близките населени места, както и за живите дървета. Според нея единственото изгоряло до момента е мъртва дървесина.
Кметът на Бистрица се оказа, че има своя версия по случая с възникването на пожара. От неговите думи стана ясно, че старата дървесина в резервата не можело да се изнася, тъй като районът е защитен от ЮНЕСКО.
„Категорично може да се каже, че в случая не става дума за човешка небрежност. Непосредствено след появата на ветровалното петно в Бистрица беше предприета инициатива, с която внесохме предложение за изнасяне на дървесината. Но тъй като говорим за биосферен резерват, който е защитен от ЮНЕСКО, човешката намеса е недопустима. В случая дори и като санитарна сеч. Бе стигнато до заключението, че там не трябва да се изнася дървесината и тя следва да остане на място. Нееднократно съм алармирал, че е въпрос на време да се появи пожар. Ето, това време не закъсня. В случая не можем да говорим за проявена небрежност от туристи. В тази част хората не ходят на пикник, няма наличие на огнища. Аз имам своето мнение и версия по въпроса, но ще ги запазя засега, нека да изчакаме екипите на МВР да си свършат работата“, коментира кметът на Бистрица.
В района на пожара в понеделник следобед пристигнаха и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и на земеделието Мирослав Найденов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване