07/02/12 17:20
(http://www.klassa.bg/)

81% от живеещите край планински курорти подкрепят изграждането на допълнителни лифтове и съоръжения за ски

Общо 81% от жителите на общини с планински курорти подкрепят изграждането на допълнителни лифтове и съоръжения за ски туризъм в общината им. Това показа проучване на Института за социално изследване и маркетинг сред 503 пълнолетни граждани на общините Банско, Разлог, Добринище, Самоков, Костенец, Долна баня, Пампорово, Чепеларе, Берковица, Троян, Габрово и Сапарева баня. Почти всички, или 94% от интервюираните, заявяват желание за развитие на туризма в региона. Всеки втори жител, или 52% от хората в тези общини, смятат, че инфраструктурата в региона им - пътища, лифтове, градски транспорт, автомобили и др., не осигурява достатъчно условия за спортни и развлекателни дейности. Други 48% считат, че инфраструктурата не осигурява удобен и бърз достъп до природата. Затова те поставят оценка среден 3,47 по шестобалната система на икономическото развитие на общината, в която живеят в последните 10 години. 42% от жителите на планински общини са на мнение, че регионът им се развива по-слабо в сравнение с общини в други региони на страната. Едва 3% от жителите на Банско, Добринище и Разлог смятат, че общината им се развива по-успешно от останалите в страната.
Според 83% от местните хора в проучваните общини не е проведена достатъчно широка обществена кампания за разясняване на ползите и ограниченията от новия Закон за горите, а 75% не се чувстват информирани. „Хората от планинските региони нямат яснота за ползите или вредите, заложени в този закон“, коментира Мира Радева, директор на Института за социално изследване и маркетинг. Според нея липсата на информация затруднява формирането на обществена преценка за икономическото развитие, което предвижда приемането на закона.
В изследването на института се посочва още, че 36% от анкетираните считат, че включването на големите части от страната в защитени територии ще се отрази по-скоро положително на икономиката. На противоположна позиция са 40%, посочва изследването. Представителите на общините Банско, Добринище и Разлог са чувствително по-тактични в сравнение с живеещите в останалите общини в изследването. 51% от първата група защитават позиция, че влиянието ще е отрицателно. В групата на останалите общини този дял е 39%. Не се очертава единно мнение по въпроса, дали защитените зони в планинските райони пречат на конкурентоспособността на зимния туризъм. Общо 37% от всички запитани потвърждават, а 47 са на противоположно мнение. Според 62% от анкетираните приоритет трябва да бъде развитието на икономиката, за да се осигури по-висок стандарт на населението, а 68 на сто при наличие на възможност биха предпочели за района си развитие на бизнеса и увеличаване на инвестициите и работните места.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване