07/02/12 14:20
(http://www.klassa.bg/)

Ernst & Young: Кредитирането на бизнеса се свива с 4,8% през 2012 г., при потребителите – 6,6 на сто

Кредитирането за бизнеса в Европа ще се свие с 4,8% през тази година, докато при потребителите ще достигне рекордните 6,6% - най-бързото темпо на свиване на кредитирането от създаването на еврозоната. Това се посочва в ново проучване на одиторската компания Ernst & Young, цитирано от британския вестник Telegraph и сайта Investor.bg. „Необслужваните кредити“ - дълг, който отразява състояние на фалит или близко до фалит, догодина ще достигнат 6,5% от всички неизплатени дългове, което също би било рекорд от възникването на еврозоната, отбелязват от счетоводната компания.
2013 г. обаче се очертава като още по-мрачна, тъй като последиците от лошите кредити ще продължат да се усещат в Европа, добавят от организацията.
Балансите на банките ще се свият в рекордна степен през 2012 г., ограничавайки допълнително предлагането на кредити за бизнеса и потребителите, но „реалното въздействие“ на дълговата криза в Европа няма да отшуми и през 2013 г., се казва още в проучването. Изчисленията на одиторите показват, че през настоящата година банките ще свият балансите си с 1,6 трилиона евро вследствие на продажба на активи и свиването на кредитната си активност, като това е по-рязък спад от този по времето на финансовата криза.
„Макар ефектът от... комбинацията от влошаващо се икономическо положение и повтарящи се кризи на доверието на пазара... върху балансите на банките през 2012 г. да е притеснителен, истинското въздействие няма да се види преди 2013 г., когато фалитите по заемите ще нанесат много по-тежък удар, отколкото мнозина очакват“, коментира Анди Болдуин от Ernst & Young.
Икономическият съветник на одиторската компания Мари Диксън пък добави на свой ред, че необслужваните кредити са бомба със закъснител за икономиката на еврозоната. Според нея търпимостта от страна на кредитните институции към фалиращите длъжници „маскира истинския размер на необслужваните им портфейли“.
„Тъй като икономическото състояние продължава да се влошава, по-голяма част от тези заеми ще доведе до фалит, принуждавайки банките да осъзнаят размера на своите загуби и да свият допълнително кредитирането. По-големите компании ще успеят да понижат кешовите си баланси или да си осигурят достъп до алтернативни източници на финансиране, но по-малките ще страдат“, твърди Мари Диксън.
Неотдавна от „Райфайзен рисърч“ обявиха, че пикът при необслужваните кредити вече е достигнат на водещите пазари в Централна и Източна Европа. Като цяло показателят необслужвани кредити за целия регион на ЦИЕ се стабилизира малко под 7% през 2011 г. У нас към 31 март 2012 г. лошите кредити пък отбелязаха рекорден дял от 16,2%.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване