07/02/12 14:12
(http://www.klassa.bg/)

Атина може да получи някои отстъпки от спасителната програма

Гърция може да се надява на определени отстъпки от условията, наложени на страната в рамките на втората спасителна програма. Членът на Борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Йорг Асмусен посочи, че може да бъдат преразгледани някои от условията на програмата за икономии, пише германският вестник „Ди Велт”, цитиран от „Фокус“. Асмусен подчерта, че може да бъдат обсъдени „дадени мерки за икономии, но не и целият пакет от реформи, чиято цел е Гърция отново да стане конкурентоспособна и кредитоспособна“.
Според представителя на ЕЦБ отлагането на реформите с година или две ще доведе до нуждата от нови кредити. Асмусен посочи, че решението за преразглеждане на програмата за икономии може да бъде взето след оценката на мисията на ЕЦБ, ЕС и МВФ в Атина.
Междувременно друг германски вестник - „Хамбургер моргенпост”, пише, че фалитът на Гърция изглежда все по-близо. Според изданието германското правителство се подготвя за излизането на Гърция от еврозоната. Това заявил германският финансов министър Волфганг Шойбле по време на среща с депутати от управляващата коалиция в края на миналата седмица. Според публикация в списание „Фокус” финансовият министър е посочил, че през месец август Гърция ще се нуждае от свежа помощ от милиарди евро, тъй като предстоят плащания по дълга. Средствата обаче ще бъдат отпуснати, ако има „зелена светлина” от ЕС, ЕЦБ и МВФ. Това обаче е под въпрос, тъй като Атина е далече от поставените цели за икономии. Германският заместник-министър на финансите Щефен Кампетер обаче отрече правителството да се подготвя за неизбежния гръцки фалит и напускане на еврозоната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване