07/02/12 13:00
(http://www.klassa.bg/)

В Деня на независимостта на САЩ - „Уестсайдска история” в камерна зала „България“

„Уестсайдска история“, култовото заглавие на Ленард Бърнстейн, ще звучи на 4 юли в камерна зала „България“ под диригентството на Илия Михайлов. Изпълнението е посветено на Деня на независимостта на САЩ. Ще чуем последния авторов вариант с класически оперни певци. Националният филхармоничен хор и камерен ансамбъл от филхармоничния оркестър ще си партнират на сцената със солистите Мария Яковчева - сопран, Феодор Катранов - тенор, Марио Кюлев - баритон, Снежина Куманова - алт, Искрена Кюлева – мецосопран, Мария Табакова - мецосопран, Марио Аппен - бас, Петър Петров - бас, Борис Григоров - тенор, а учениците от програма "Английска драма и мюзикъл" на Американския колеж в София с артистичен директор Борис Панкин ще внесат още свежест и колорит в изпълнението - Aлександра Драганова, Златина Трифонова, Деница Зафирова, Катрин Тонева, Елена Чергеланова, Пламена Желязкова, Станьо Желев, Елтимир Александров, До М. Дък и Панайот Гайдов.
Началото на концерта е 19 часа. Цената на билетите е 8 лева и са в продажба на билетната каса на Софийската филхармония в Концертен комплекс „България”(тел. 029877656).

Редове от историята

В "Уинтър гардън тиътър" на Бродуей премиерата на "Уестсайдска история" преминава с голям успех на 26 септември 1957 г. Постановката е по музика на Ленард Бърнстейн, текстовете на песните написва Стефан Зондхайм, сценарият е сътворен от Артър Лорънтс, а хореографията е на Джером Робинс. Действието на мюзикъла пренася трагедията на Уилям Шекспир "Ромео и Жулиета" в Ню Йорк през 50-те години на миналия век. Любовната история се разиграва на фона на войната между две етнически младежки банди - американската "Джетове" и пуерториканската "Акули". Театралната постановка е отличена с две награди "Тони" за драматургия. През 1961 „Метро Голдуин Майер“ заснема и филмова версия на мюзикъла. Тя печели 10 награди „Оскар” и по мнението на критиците и киноекспертите е считана за най-великия мюзикъл на всички времена.
„Уестсайдска история“ е играна и на българска сцена – в операта в Пловдив и в Държавния музикален театър.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване