07/02/12 22:37
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: Лъжата ражда катастрофа, катастрофата се плаща с жертви

Пожарът на Витоша, гледан от София в 1.30 ч. на 3 юли. Снимка: ЗаВитоша

Обърна ми се парадигмата напоследък.

Когато се случват баналности, някак по ми върви да си правя от тях изводи, а сега, когато непрекъснато се случват чудеса, наум ми идват само баналности като коментари.

Четох интервютата на първия човек в изпълнителната власт и си помислих – ако този човек с мартеничките върху стенния свещник, гиричките и китарата до леглото, в момента оплаква личния си живот и едва ли не ни заклева да не го смъкваме от власт, защото няма да го преживее (!?!), ако той оплаква горката (!?!) си съдба, която го обрича на самота и нещастие, но бил готов на още един мандат самота и нещастие, то няма как да не следва катастрофа, защото лъжите вече личат и през гланца на списанията.

И ако в лъжата е първопричината, започвам сериозно да си мисля, че в основата на феномена Борисов стои не толкова мафията, където той вероятно е играл одиозна и второстепенна роля, колкото някоя крими-репортерка, въображаема или кой знае, която знае как да превърне бицепсите и сладките приказки в медиен героизъм срещу малко топлинка и някое далеч отиващо обещание..

И която сега горчиво се усмихва на собствените си глупости, когато слуша врелите-некипели за тайнствената госпожица, легнала на сърцето на големия пожарникар, защото той отново я лъже, този път пред всички.

Лъжата ражда катастрофа, а катастрофата се плаща с жертви. (Прочетете „Великият покрив“ на Георги Марков, ако още не сте.)

Прочетох ехидни забележки къде били защитниците на горите от Орлов Мост, когато гората на Витоша горяла. Едва ли не велосипедистите и майките с децата трябва да хванат поцинкованите кофи, да ги закачат на багажниците на колелата и да потеглят към Бистрица, за да поливат с тях. Може би защото България сега открива противопожарната наука, въпреки че вече някои защитиха докторати.

Такива забележки отиват повече на Цветанов, освен ако някой не иска доброволно, за минути, да се превърне в прясна скара.

Стефан Аврамов, опитен човек, чиято професия е природата, предупреждава:

Смаян съм от призивите доброволци да ходят да гасят пожара на Витоша!

1. Бил съм на обучение за гасене на горски пожари и смятам за престъпно изпращането на необучени доброволци да гасят пожар в силно пресечена планинска местност. При първата смяна на посоката на вятъра просто ще отчетем няколко десетки загинали…

2. Като всеки съвестен гражданин си плащам редовно данъците. От тях се издържа над 20 000 армия, хиляди пожарникари, хиляди горски и десетки хиляди полицаи - все хора призвани да ни спасяват в критични ситуации. Къде са те сега? И защо хеликоптерите не гасят през нощта? И ако един пожар не могат да угасят, то защо трябва да плащаме милиарди за да ги издържаме. Да ги съкратим и да направим цивилно опълчение!

Когато през 2009г това правителство дойде на власт, на всички беше ясно, че на власт идват хора главно с опит в пожарната и МВР, и може би точно и това наклони везните в тяхна полза, защото такъв дефицит се чувстваше в обществото.

Мой познат съвсем сериозно ме убеждаваше, че с бандитите могат да се разправят само бандити и затова трябва да подкрепяме ГЕРБ. Аз не бях особено вдъхновен.

Резултатът след три години управление е, че точно в областите за които са взимали дипломи, управляващите хич не ги бива.

Първият противопожарен провал дойде с взривовете на Петолъчката. По закон грижата за неутилизираните боеприпаси е изцяло на МВР, а не на Министерството на отбраната. Не беше много учтиво Цветанов и Бойко да накисват Аню Ангелов, при положение че далаверата с утилизацията на боеприпасите беше измъкната от военните и беше дадена на „наши хора“, т.е на МВР (политическа отговорност?).

На Витоша ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване