07/02/12 13:38
(http://www.klassa.bg/)

В ЦЕРН са 99,99% сигурни в съществуването на „божията частица“

Учени от ЦЕРН са 99,99% сигурни в съществуването на Хигс бозона, или „божията частица“, и се очаква да го обявят на пресконференция в сряда, съобщи в. „Дейли мейл“. Петима водещи физици са поканени да присъстват. Съществуването на частицата бе предсказано още преди 48 години. Сред водещите физици, поканени на пресконференцията в Швейцария, е и Питър Хигс от Единбургския университет, чието име носи т. нар. божия частица.
Ръководството на ЦЕРН (Европейски център за ядрени изследвания) иска двата екипа учени да достигнат сигурност на научните доказателства от „пета степен сигма“, което е 99,99995 или малко над обявената четвърта степен от 99,99%. Екипите са CMS и ATLAS и работят в секретни условия един от друг.
Хигс бозонът е смятан за ключ към разбирането на Вселената. Според физиците неговата функция е да дава маса на частиците, които създават атоми. Без тази маса те ще се стрелкат из Вселената със скоростта на светлината и няма да могат да се свързват в атоми, които основата на всичко. В Големия адронен колайдер, разположен под земята край швейцарско-френската граница, се извършват сблъсъци на протони със скорост, близо до тази на светлината, с цел да бъдат пресъздадени условията в частица от секундата след Големия взрив. Ако теорията на учените е вярна, няколко Хигс бозона би трябвало да бъдат създадени при всеки 1 трилион сблъсъка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване