07/02/12 16:37
(http://www.klassa.bg/)

Десислава Атанасова прогнозира поевтиняване на лекарствата до месец

Надявам се цените на лекарствата да поевтинеят до месец. Това заяви в понеделник министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Тя представи изготвените от нейното ведомство изменения и допълнения в нормативните актове, свързани с лекарствената политика.
Намаляват се надценките за търговец на едро и търговец на дребно с по два процентни пункта, което ще се отрази върху цените на лекарствените продукти. Намалението е заложено в предложенията за промени в наредбата, която определя правилата за ценообразуване и реимбурсиране, обясни министър Атанасова.
Наредбата е качена на сайта на Министерството на здравеопазването за публично обсъждане. В нея е предвидено още да бъде разширен кръгът от държави – членки на ЕС, сред които ще се търси най-ниската цена на производителите на дадено лекарство.
С промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина пък се дава възможност да бъде създадена една държавна комисия по цени и реимбурсиране. Тя ще бъде постоянно действащ орган със собствена администрация.
Друга мярка за поевтиняване на лекарствата са готвените промени в Закона за здравното осигуряване, който вече е внесен за първо четене в Народното събрание. Очаква се с тези промени да се даде задължителна възможност да се договарят отстъпки за лекарствата, плащани от НЗОК, тъй като досега това имаше само пожелателен характер.
„Договарянето на отстъпки за лекарствата от НЗОК ще бъде задължителен процес за всички групи лекарствени продукти“, обясни Десислава Атанасова.
Отстъпката съответно ще се разпредели пропорционално между НЗОК и здравно осигурения. „Целта е здравно осигуреният да не се натоварва с отстъпката, дадена на касата“, каза здравният министър.
Вече беше обнародвана и наредба 10, която се отнася до условията и реда за заплащане на лекарствените продукти. Така се дава възможност на НЗОК да договаря отстъпки за всички групи лекарствени продукти, които тя плаща напълно или частично, обясни Атанасова.
Тя обаче отказа да прогнозира колко точно ще намалеят цените на лекарствата.
„Висшият съвет по фармация не е съгласен с предложените мерки от страна на министър Атанасова, не знам защо в някои медии се появиха такива твърдения“, заяви пред Klassa.bg президентът на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев.
„Имаме сериозни забележки, че намаляването на надценката при търговците на едро и на дребно с 2 процентни пункта ще доведе до преразпределение на пазара в полза на определени структури. Реално пациентът няма как да усети такова намаление, но то може да доведе до затваряне на много аптеки, особено в малките населени места. Ако държавата притисне по този начин дистрибуторите, те ще предложат съответно по-ниски отстъпки на аптеките. Тези мерки по никакъв начин няма да стимулират и аптеките, които нямат договори с НЗОК, да подпишат такива. Затова ние смятаме, че тези предложения са чист популизъм, и до два дни ще излезем с официална позиция по въпроса“, каза още Мирослав Ненчев.
„Мерките, които министър Атанасова предлага за намаление на цените на лекарствата, ще имат ефект, но тези мерки се предприемат спрямо търговците на едро и дребно. Аз не виждам ангажимента на държавата в този процес. Не разбирам защо никой не говори за диференцирана ставка на ДДС върху цените на лекарствата. Значи за туризма може, а за здравеопазването не може“, коментира пред Klassa.bg зам.-председателят на здравната комисия в парламента и депутат от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков.
„Скептична съм, че намалението с два процентни пункта при търговците на едро и дребно ще доведе до реално намаляване на цените на лекарствата. Ние по принцип предлагаме с всяка фирма производител да се водят конкретни разговори за отстъпки и ще продължим да отстояваме това свое предложение“, каза пред Klassa.bg депутатът от ДПС и член на комисията по здравеопазване в НС д-р Нигяр Джафер.
„Проверката в „Пирогов“ не е имала за цел да урони престижа на болницата или да злепоставя лекарите в нея. Днес ще бъде представен и новият Борд на директорите в „Пирогов“. Проф. Димитър Раденовски е там, за да може някой да носи отговорността“, заяви по-рано в понеделник министър Атанасова пред БНТ.
В края на юни от Борда на директорите в „Пирогов“ бяха освободени д-р Чавдар Маринов и проф. Данаил Петров. Техните правомощия бяха прекратени, без да са освободени от отговорност. Броят на членовете на Съвета на директорите на лечебното заведение се увеличи от 3 на 5 души, а в него като нови членове влязоха Звездица Велизарова, Стефан Белчев, проф. д-р Петър Николаков и Гергана Кирова.
Само преди 2 седмици в „Пирогов“ приключи проверката на инспектората на здравното министерство и регионалната здравна инспекция. Тогава излязоха наяве скандални данни за изплатени огромни финансови бонуси на някои служители и за заделени сериозни суми за дейности, като подреждане на книги например.
Предшественикът на Десислава Атанасова – д-р Стефан Константинов, пък определи пред БНТ в понеделник ставащото в „Пирогов“ като „политически абсурд“.
„В “Пирогов” става голямо безумие. Искат от тях да лекуват всички, да лекуват неосигурени и да нямат дългове. Раденовски менажира добре в условията, които са му казани”, заяви Стефан Константинов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване