07/02/12 15:46
(http://www.klassa.bg/)

Европейските лидери търсят помощ от централните банкери

Политическите лидери на еврозоната се обръщат към Европейската централна банка (ЕЦБ) тази седмица за съдействие в стремежа си да затвърдят ползите от мерките, предназначени да успокоят пазарите и да ускорят интеграцията на валутния съюз. Базираната във Франкфурт финансова институция може да предложи помощ на 5 юли с очаквано от икономистите понижение на лихвените проценти. Банката често предприема действия след постигнат напредък в политическо отношение, за което свидетелстват покупките на облигации след въвеждането на пакетите за взаимопомощ и отпускането на неограничени тригодишни заеми след обещанията за фискална дисциплина. Лидерите на ЕС допринесоха до най-голямото поскъпване на единната валута и на испанските облигации тази година, след като се споразумяха на срещата си на върха на 28 и 29 юни да облекчат правилата за спасителна помощ, да положат основите на банков съюз и да скъсат връзката между държавния и банковия дълг чрез пряка рекапитализация на кредиторите. Управляващите в региона ще продължат да демонстрират пред инвеститорите готовността си да направят всичко по силите си, за да сложат край на продължаващата вече три години криза.
„Срещата на върха доведе до няколко осезаеми резултата, които ще ни помогнат да се справим с предизвикателствата“, заяви Йорг Асмусен, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, в интервю за гръцкия вестник „Катимерини“. Коментарите му бяха потвърдени от институцията на 30 юни. Икономистите очакват ЕЦБ да понижи основния си лихвен процент с поне 25 базисни пункта до рекордно ниските 0,75% според усреднения резултат от 57 прогнози в изследване на агенция „Блумбърг“. Причината е, че влошаващите се перспективи пред икономиката намаляват ценовия натиск. Испанските и италианските облигации поскъпнаха за втора поредна седмица, като доходността по двегодишните италиански книжа се понижи с 30 базисни пункта до 3,5% миналата седмица, а тази по еквивалентните испански инструменти намаля с 16 пункта до 4,27%. Еврото се покачи с 1,8% до $1,2667. Индексът MSCI All-Country World се повиши с 3% на 29 юни, което представлява най-голямото му подобрение от ноември, докато Standard & Poor’s 500 се увеличи с 2,5% и постигна най-добрите си юнски резултати от 1999 г. насам. След преговори, продължили 13 часа и половина, лидерите на еврозоната се споразумяха да премахнат преференциалния статус на данъкоплатците пред притежателите на облигации на испански банки, които са получили държавна помощ, да разчистят пътя за пряко банково финансиране чрез спасителни фондове и да създадат единен банков надзорен орган. Решенията ще разширят правомощията на ЕЦБ съгласно клаузите в настоящите договори на ЕС и ще й позволят да осъществява пруденциален надзор над банките и други незастрахователни финансови компании. Сега институцията ще бъде в центъра на опитите на Испания да разграничи правителството си от спасяването на местния банков сектор с европейски средства.
„Всъщност съм доста доволен от решенията на Европейския съвет“, заяви председателят на ЕЦБ Марио Драги. „Те показват дългосрочния ангажимент на всички държави от еврозоната към единната валута.“ Драги ще председателства срещата на ЕЦБ за определяне на лихвите тази седмица. Освен основната ставка екипът му може да понижи и тази по депозитите, за да разубеди кредиторите да трупат прекалено голяма ликвидност в централната банка. Също така е възможно ЕЦБ да покаже сдържаност по отношение на разходите за кредитиране в желанието си да поддържа натиска върху правителствата за действия, заяви Михаел Шуберт от Commerzbank AG във Франкфурт. Евентуално понижение на лихвените проценти може да подейства като тласък на 17-те икономики в еврозоната, които Европейската комисия очаква да се свият с 0,3% тази година. По-ниските лихвени проценти също могат да помогнат на затруднените кредитори в затрупаните с дълг страни, като понижат цената на спешните заеми от централната банка.

По „Блумбърг“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване