07/02/12 14:05
(http://www.klassa.bg/)

Европейският пазарен регулатор подхваща рейтинговите агенции

Европейският пазарен регулатор е започнал разследване за начина, по който трите големи рейтингови агенции оценяват банките, с цел да изясни дали процесът е достатъчно строг и прозрачен, съобщи британският вестник „Файненшъл таймс”.
Европейският орган за ценни книжа и пазари (ЕСМА) е започнал да проверява агенциите „Стандарт енд Пуърс”, „Фич” и „Мудис”, като проверката ще продължи до края на годината. До миналата година, когато ЕС принуди рейтинговите агенции да се регистрират към ЕСМА, тези агенции не подлежаха на контрол в Европа.
Преди рейтинговите агенции предизвикваха остри критики заради прекомерно добрите оценки за структурни продукти и банки, които бяха давани преди финансовата криза, а сега са укорявани заради масовото понижаване на суверенните дългове на страните и кредитните рейтинги на банките.
Според шефа на регулатора Стивън Майор масовите понижения на кредитни рейтинги на банки повдигат съмнения към аналитичните ресурси на рейтинговите агенции. Той уточнява, че регулаторът не се опитва да влияе на рейтингите на банките, а целта е да се провери доколко решенията на агенциите са икономически логични.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване