07/02/12 17:14
(http://www.klassa.bg/)

За да паднат цените на лекарствата, е нужен и ангажимент на държавата

Министерството на здравеопазването предложи в понеделник мерки, с които да се намалят цените на лекарствата. Част от тях предвиждат да се намалят надценките при търговците на едро и дребно и дори да се създаде постоянно действаща комисия за цените на медикаментите.
Мерките, които предлагат от здравното министерство обаче, едва ли ще доведат да трайно и сериозно намаление на цените на лекарствата. Опитът у нас досега е доказал, че рестриктивните мерки срещу търговците рефлектират най-вече върху клиентите, в случая – пациентите. Защото търговецът на лекарства със сигурност ще намери начин да си „избие“ 2-та процента от надценката, които държавата му взема, и това ще стане за сметка на пациента. Самият факт, че министър Атанасова отказа да се наеме с точна прогноза с колко точно ще паднат цените на медикаментите, е достатъчно красноречив.
За да паднат цените на лекарствата, наистина са нужни комплексни мерки, но при едно много важно условие – ясен ангажимент от страна на държавата. Създаването на комисия за цените на лекарствата с постоянно действаща администрация едва ли е най-доброто решение. Напротив, то ще натовари допълнително системата с бюрокрация. А и именно по нашите географски ширини е измислена сентенцията: „Ако искаш да потулиш нещо, създай му комисия.“
За да паднат цените на лекарствата, е нужно още нещо – абсолютен консенсус между всички институции и фактори по веригата, какъвто засега няма.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване