07/02/12 14:36
(http://www.klassa.bg/)

Започна търговията с новите български облигации

Новите български глобални облигации, чието емитиране бе одобрено от парламента в началото на юни, вече се предлагат на международните инвеститори, съобщи Ройтерс.
Целта на новия дълг, който страната ни ще поеме от емисията от 950 млн. евро, е да си осигури средства за плащането на друг облигационен заем през януари догодина. Парите са необходими на България, за да погаси вноската по т. нар. облигации на Милен Велчев. Плащането, което трябва да се извърши в началото на януари 2013 г., е приблизително 2 млрд. лева.
Предлагането на книжата протича при индикативна доходност около 4,5%. Според експерти доходността може да се повиши, но ще остане под 5%. Най-песимистичните очаквания на ГЕРБ бяха за лихва от 6%, а в договорите, ратифицирани от парламента, беше поставен таван от 10%. Подобни стойности обаче в никакъв случай няма да бъдат достигнати, категоричен бе тогава Дянков.
Преди ден финансист №1 определи момента на емисията като много подходящ заради резултатите от провелата се в петък среща на европейската лидери и ръста, който донесоха на пазарите. Ройтерс припомня, че България има оценка Baa2/BBB съответно от агенциите за кредитен рейтинг Moody’s и S&P.
България е била за последен път на пазара на еврооблигации през 2002 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване