07/02/12 22:36
(http://e-vestnik.bg/)

Как Монти превръща слабостта на Италия в сила

Никълъс Кулиш
в. Интернешънъл хералд трибюн

Марио Монти. Снимка: официален сайт

Умелата дипломация на Марио Монти осигури икономическа помощ за Италия и й върна загубените позиции в Европа. Италианският премиер Марио Монти отиде на срещата на върха на Европейския съюз, състояла се в Брюксел в четвъртък и петък, с план: Италия и Испания да блокират всички споразумения, включително пакта за икономически растеж, който поддържат напълно, докато лидерите от ЕС не позволят на новия европейски спасителен фонд да окаже незабавно по-голяма подкрепа на двете страни, които страдат от непоносими лихвени проценти по своите държавни облигации.

Да използва слабостта на Италия, в този случай огромния й дълг, като сила, е класически ход на нейната дипломация. Несъмненият й успех този път обаче се дължи на нейния автор - Марио Монти - икономист и бивш европейски комисар с безупречна научна репутация и опит в Брюксел, в когото се вслушват както германският канцлер Ангела Меркел, така и президентът на САЩ Барак Обама.

Монти съумя да помогне на изпадналите в затруднено положение икономики в Южна Европа да се “класират” за помощ, за да бъдат понижени лихвените проценти по техните облигации, без да е необходим прекият надзор на т. нар. тройка, която следи в момента Гърция (Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд), като в същото време позволи на Германия, която се противопоставяше на използването на спасителния фонд за такива цели, да запази достойнство. Умелият ход потвърди, че досега италианският премиер технократ, дори повече от новия френски президент Франсоа Оланд, се очертава като противотежест на Германия в европейската драма.

Като настоява за стимулиране на икономическия растеж в добавка към мерките за строги икономии, за драматични мерки в краткосрочен план за поддържане на Италия и Испания, както и за интеграцията в дългосрочен план, за която се обявява Германия, Монти се превърна в сила, с която северноевропейският блок трябва да се съобразява. След годините, когато неговият предшественик на поста Силвио Берлускони бе осмиван от своите европейски колеги, той отново върна Италия на дипломатическата карта.

“(Монти) укрепи не само своята собствена позиция, но и мястото на Италия в европейския концерт”, отбелязва Рихард Войке - професор по европейска политика в университета в Мюнстер. “Във време, когато френско-германската ос вече не функционира както преди, когато Меркел губи подкрепа за политиката си на безкомпромисни икономии, моментът бе подходящ за Италия да се върне на своята позиция и той се възползва”, допълва Войке.

Докато наблягаше дипломатично на процеса на сътрудничество, Монти, естествено, бе склонен да определи срещата на върха за успех. “Мисля, че това е конструктивна, реалистична и достойна за доверие стъпка напред”, коментира италианският премиер в телефонно интервю, което даде в петък. “Европейската конструкция се състои от много последователни постижения като това”, отбеляза той.

Дипломати твърдят, че откакто Монти бе домакин на една белязана от противоречия минисреща на върха миналия петък в Рим с Меркел, Оланд и испанския премиер Мариано Рахой, останалите участници са разбрали, че Италия ще дойде в Брюксел решена на твърда борба. Въпросните източници, пожелали анонимност, посочват, че Европейският съвет е попаднал в задънена улица късно вечерта в четвъртък, когато премиерите на Италия и Испания са дали ясно да се разбере, че няма да има споразумение за пакта за растеж без споразумение по много по-широк кръг от въпроси, включително краткосрочните мерки за поддържане на икономиките на техните страни.

Последвали 45 минути на сериозни съмнения за изхода от срещата, разказват дипломатите. Някои европейски лидери били разгневени, че са държани за заложници, евентуално до края на уикенда, от тази политика “на ръба на бръснача”. Имало и участници в срещата на върха, които освен това почувствали, че са шантажирани с исканията на Монти, който ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване