07/02/12 14:09
(http://www.klassa.bg/)

Кипър преговаря за спасителна помощ, „тройката“ гледа под лупа банките

Кипър вече е под надзора на тройката кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, която проверява щателно банките и икономическата политика на правителството в Никозия, съобщиха агенциите. Тя ще започне консултации с правителството за размера на европейската спасителна помощ, която ще бъде предоставена, както и за икономическата програма, която Кипър трябва да изпълни.
Миналата сряда стана ясно, че Никозия ще получи финансова подкрепа не само за банките, но и за икономиката си, след като финансовите министри от еврозоната решиха да удовлетворят молбата на Кипър.
Така страната ще получи помощ от Европейския фонд за финансова стабилност, като се смята, че най-голямата тежест от условията в меморандума, който Кипър ще подпише с "тройката", ще падне върху проблемната банкова система на страната.
Най-силното конкурентно предимство на Кипър – ниският корпоративен данък, чиято ставка сега е 10%, и въпросът за неговото увеличаване няма да бъде предмет на преговорите с "тройката", заяви финансовият министър Васос Сиарлис. Един от първите въпроси, които ще бъдат поставени на масата на преговорите, ще бъде исканата от Европейската комисия промяна в системата за автоматично инфлационно индексиране на доходите.
Вероятно помощта за Кипър ще е около 10 милиарда евро, като 66 на сто от тях ще дойдат от европейските фондове, а 33 на сто - от МВФ.
Това става в момент, когато Кипър поема за първи път ротационното председателство на съюза, припомня БТА.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване