07/02/12 13:56
(http://www.klassa.bg/)

Конституционният съд заведе дело за закона за конфискация

Конституционният съд (КС) на Република България образува конституционно дело № 6/2012 г., съобщиха в понеделник от съда. То е за обявяване на противоконституционност и противоречие с международните договори на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество (обнародван в ДВ, бр. 38/2012 г.). Делото бе образувано по искане на 59 народни представители от 41-вото Народно събрание. За докладчик по делото е определен съдия Румен Ненков.
Парламентът прие закона за конфискацията на 3 юни, като той допуска отнемане на имущество и без осъдителна присъда. Приемането на този закон бе препоръчано от Европейската комисия и бе одобрено от повечето посланици у нас. С промените в закона придобита през последните пет години собственост, чиято равностойност надвишава с 250 000 лева декларираните приходи, може да бъде "замразена" още на етап наказателно разследване.
От БСП заявиха, че в този си вид законът може да се превърне в механизъм за преследване на политически противници и на опозиционни на властта бизнесмени. Именно депутатите от Коалиция за България инициираха внасянето на закона в КС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване