07/02/12 15:31
(http://www.klassa.bg/)

МВФ отказва на Израел 1 милиард долара за Палестина

Израел не успя да получи 1 милиард долара кредит от МВФ за Палестинската автономия, предназначен да избегне нейния финансов колапс, предаде Ройтерс.
Според в. “Аарец“ МВФ е отклонил искането, защото не желае да създава прецедент, когато една страна получава кредит от името на друга, при това непризната държава.
Зависимата от външни инжекции палестинска икономика на Западния бряг е изправена пред дълбока финансова криза заради спада на помощи, идващи досега от западни банкери и страните от Персийския залив, както и заради търговските ограничения, наложени от Израел. „Опитахме се да получим 1 милиард долара от МВФ чрез Израел, но не успяхме“, призна висш палестински представител пред Ройтерс, пожелал анонимност. Източник от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърди новината.
Палестинският премиер Салам Файяд и шефът на израелската банка Стенли Фишер, и двамата бивши служители на МВФ, са дали идеята Израел да поиска заема, защото Палестинската автономия не е член на фонда и няма това право.
Според отчет на МВФ за икономическата обстановка през май финансовата криза в Палестинската автономия е голямо предизвикателство и международната помощ е недостатъчна, за да запуши дупката в бюджета в размер на 1,3 милиарда долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване