07/02/12 22:38
(http://e-vestnik.bg/)

Продавам бар, ябълкова градина, цех, кланица. В кризата интернет се напълни с оферти…

Производството и износът спадат през 2012 г. според икономиста Георги Ангелов

Кафене в Пловдив се продава с цялото оборудване, договори и пр. Снимка: специализиран сайт

Иска ли някой да си купи старчески дом? Или може би птицекланица, свинекланица, работещ басейн с бар…, секс шоп?

В интернет по време на кризата се роят сайтове, в които се рекламират подобни потенциални сделки. Само кризата ли е причината за лавината от оферти? Какво гласят тези обяви и изгодни ли са те?

Един от тези сайтове за обявяване на бизнес предложения е kpd.bg. Наименованието на интернет портала идва от „купувам продавам дейност”.  Там се публикуват обяви в отделни категории: „Купувам бизнес”, „Продавам бизнес”, „Наемам бизнес”, „Отдавам бизнес”, „Съдружие”, „Франчайз”. Има отделни рубрики като „Продавам идея” и „Търся финансиране”.

Различните обяви са и за секторите Индустрия, Заведения, Строителство, Туризъм. Обявява се търсене на инвеститори, купуване на фирми. Има много обяви за продажба на земи. Най-често полето за цена е попълнено, на други места  е цената е по договаряне. На някои обяви има маркировка „спешно”.

Някои обявени за продажба обекти звучат реалистично, други озадачават с обявената ниска цена. На някои места не е уточнено (и човек се чуди) дали цената важи за целия обект или за кв. м. По-скоро изглежда, като че ли целият стопански обект е на въпросната цена. Така например „оборудван шивашки цех” в русенска област е обявен за 800 лв. Подробно описание на обекта няма, въпреки че са посочени контакти. Цени около 1000 лв. могат да се срещнат за други обекти, например дърводелски цех.

На места има нестандартни, направо забавни обяви. Една от тези „черешки” е обявената продажба на Старчески дом в гр. Никопол. Става дума за съществуваща сграда с разгърната застроена площ (РЗП) 1100кв. м „одобрени проекти за старчески дом”. Цената е 130 хиляди евро. Тук може да се намери и букмейкърски пункт за 7 хил. лв. Посочва се, че заведението има „столове, телевизори” и „постоянна клиентела”.

На един от сайтовете е обявена и продажба на цех за рибни консерви, за който се добавя, че е „сертифициран за износ в ЕС”. Цената е посочена на над 700 хил. евро, в описанието се уточнява капацитетът за производството на консерви, теренът, застроената площ. Направена е честна уговорка, че печалбата зависи от политиката на собственика спрямо мениджмънта по продажбите. Подчертава се, че инвестицията при добър мениджмънт може да се възвърне за над 5 години.

Земеделски земи се продават много. Обяви има за с. Церово, Пазарджишко, района на Нови Пазар, Монтана.
Продава се например ябълкова градина в Пловдивско, за която се добавя, че има „пълно плододаване”, с четири сорта ябълкови дървета, сонди и дори фургон. Обявена е продажба за 5 хил. лв. на декар.

Обявена е и продажба на площ над 19 000 кв. м. земеделска земя в София с над 120 м. лице директно на Цариградско шосе (вероятно имат предвид магистрала „Тракия”), подходяща „за промишлено и жилищно строителство”; на площ на мястото на бивша мелница, склад и стопански двор - за общо 40 хил. лв.

Как обаче може да се прецени кои обекти са изгодни и кога продавачите искат да извършат нещо като далавера?
От Kpd съобщават, че сайтът има за цел да улесни продажбата на бизнеса, подпомагането му, намирането на подходящ за посетителя бизнес, наемане и отдаване под наем на бизнес или намиране на съдружник. Оттам добавят, че не поемат отговорност за съдържанието на обявите.

Иван Стефанов, собственик на сайта, казва, че не се извършва проверка на предлаганото, т.е. купувачът не трябва да се предоверява, а трябва да отиде и да провери на място дали съдържанието отговаря на действителността. От сайта единствено ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване