07/02/12 15:42
(http://www.klassa.bg/)

Роджър Томпсън, директор по продажбите на американската компания „Клаймът мастер“ за Европа и Азия: Щатските власти връщат 30% от парите, инвестирани в енергийна ефективност

Визитка:
Роджър Томпсън е роден в Маскетин, Айова, САЩ. Завършил е топлинно инженерство и климатизация и от 40 години работи в тази сфера. Директор е на компанията на „Клаймът мастер“ за Европа и Азия.


- Г-н Томпсън, в момента в страните - членки на ЕС, енергийната ефективност на сградите и използването на „зелена енергия“ е тема номер едно. Отпускат се средства на граждани и фирми както от бюджета на Евросъюза, така и от местните правителства. Субсидира ли правителството на САЩ енергийната ефективност на бизнеса и гражданите и как?
- Да, това се прави както на федерално, така и на централно равнище. Може да се каже, че всички федерални правителства провеждат свои политики за енергийна ефективност на сградите. Например в Айова има програма за дизайн на енергийно ефективни сгради. Освен федералните правителства Вашингтон също има своя политика. Но истината е, че щатските политики са много по-сериозни от тези на централната власт, а изискванията към енергийната ефективност на сградите в отделните щати са много по-строги. Почти всички федерални правителства субсидират програмите за използване на възобновяеми енергийни източници и за изолирането на жилищни и промишлени сгради. Има стимули от федералните правителства, за да се осъществяват „зелени проекти“. Една от тях е използването на геотермалните води.

- Какви са стимулите?
- Много популярна в САЩ е т. нар. рибейт програма. Тя се изразява в това, че властите възстановяват на собственика на сградата, реализирал проект за енергийна ефективност, 30% от разходите за инвестицията. След като проектът бъде завършен, той трябва да представи необходимите документи, за да получи парите си, както се казва, на ръка. Тоест с тях не се приспадат, да кажем, данъци или други някакви задължения, а се възстановяват 30% от сумата. Това се отнася за жилищните сгради - блокове и еднофамилни къщи. На бизнес и промишлените сградите пък се дава същият процент, но под формата на данъчен кредит. А също така право на ускорена амортизация. Преференции се дават за използването на всякакви възобновяеми източници на енергия – от вятър, вода, слънце и геотермални води.

- Какво представлява системата за отопление с термопомпи? Тя не е популярна в България.
- Системата е доста по-различна от типичната централизирана система за отопление на голяма сграда. Тя представлява децентрализирана система с индивидуални термопомпи, независимо дали става дума за еднофамилна къща, за жилищен блок или за промишлена сграда. Всяка от тези помпи може да отоплява или да охлажда в зависимост от желанието на хората, които я ползват. Енергийната ефективност на тази система е 20% по-висока, отколкото на централното парно, когато става дума за отопление. А когато се използват геотермални води, нейната ефективност може да достигне до 50%.
Базовата система, която нашата компания предлага, се казва термопомпи в затворен воден кръг. Тя е най-ефективна, когато се използва както за отопление, така и за охлаждане на помещенията. Когато вие използвате климатик, за да охладите вашия офис в топли дни, каквито са сега в България, вие отнемате топлината от помещението и я изхвърляте навън. Ние казваме: не я изхвърляйте, използвайте я за затопляне на водата за къпане. Така коефициентът на полезно действие е много по-голям. Производството на топла вода излиза направо безплатно.

- С какво се захранва системата?
- С ток, с газ, с топла вода, когато ползвате геотермални води. Но базовата ни система е изградена на основата на ползването на подпочвени води с температура 10-12 градуса по Целзий. За всеки 1 киловат енергия, който отива в термопомпата, може да се получат 5-6 киловата топлина. Във водния кръг температурата се поддържа 18-20 градуса. Затова в сградите няма да има нужда от топлинна изолация на тръбопроводи, както е при централното парно. Големият плюс на системата е, че служи едновременно за отопление и за охлаждане. Ако е зима и искате да ви е топло, нагласяте си температурата примерно на 21 градус и се отоплявате. Ако е лято и се нуждаете от охлаждане, задавате по-ниска температура и в помещението става хладно.

- Може ли тази система да се монтира във вече изградена сграда?
- Да, може и в нова сграда, и в такива, които са построени и се реновират. Това е базисна система. В момента в България се подготвят две стари сгради, където ще се монтира нашата система. Така да се каже, това ще е пилотен проект, с който ще тестваме как точно ще стане това във вашите условия.

- А може ли отделни семейства в един жилищен блок да реализират тази система, или е необходимо всички да участват?
-За да е ефективна системата, трябва всички да се включат. Но най-важното – необходимо е да се осигурят подпочвени води.

- Използва ли се вашата система в САЩ от блокове, или е приложима само за еднофамилни къщи?
- Много жилищни блокове ползват тази система. Особено в плътно населените места като Ню Йорк. Разбира се, може да се ползва и от самотна къща в полето, но в градски условия е най-ефективна.

- Колко би струвало в България оборудването на един жилищен блок с термопомпи в затворен воден кръг?
- Зависи от големината на сградата, от броя на апартаментите и от големината им. Държа обаче да подчертая, че ще излезе доста по-евтино от използването на система за централно отопление. Цялата система струва между 100 и 150 долара на киловат. Предварителните ни пресмятания сочат, че в един средноголям стандартен блок изграждането на системата би струвало от 4000 до 6000 лв. на жилище.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване