07/02/12 15:59
(http://www.klassa.bg/)

Румъния е готова на преговори за Дунав мост 3

Все още няма решение, но Румъния е готова да преговаря за нов мост над река Дунав между Русе и Гюргево. Това заяви румънският министър за управление на еврофондовете Леонард Орбан след среща с българския си колега Томислав Дончев. Двамата министри обсъдиха в София сътрудничеството между двете страни за следващия програмен период 2014-2020 г. за усвояване на европейските фондове. Срамно е да говорим за два или три моста над река Дунав между България и Румъния. Лично моето мнение е, че между две държави членки с такъв интензивен стокооборот трябва има най-малко пет моста, заяви от своя страна Томислав Дончев.
В Брюксел се чуват гласове за ограничаване на кохезионната политика, на които Румъния и България трябва да се противопоставят, обяви Леонард Орбан. Според него двете държави трябва да се поучат от опита на Полша и с цел по-добра координация да съберат в едно ведомство всички управляващи органи по различните програми, които се финансират от еврофондовете. Трябва да засилим контрола и да обърнем по-голямо внимание върху качеството на разходите, защото харчим европари за не особено ефективни проекти, които не носят голяма добавена стойност на двете държави, е мнението на румънския министър. Той е реалист и ще приеме като успех, ако неговата страна усвои 80% от еврофондовете за първия програмен период 2007-2013 г.
Томислав Дончев заяви, че България има амбицията да договори над 100% от средствата до средата на следващата година. Те могат да бъдат изплащани до 2015 г. Според Дончев през 2020 г. България ще бъде първокласен член на ЕС. Държава, която не само разчита на съдействие и помощ от различен вид на останалите държави членки, а която допринася за развитието на съюза.



Договорихме се за съвместни проверки на риболова в Черно море и Дунав


Съвместният контрол на риболова в Черно море и река Дунав беше обсъден на работна среща в румънския град Констанца между изпълнителните агенции по рибарство и аквакултури на България и Румъния. Директорите на двете агенции Драгомир Господинов и Мариан Манаила се разбраха за извършване на съвместни проверки по Черно море, защото като страни - членки на ЕС, България и Румъния носят обща отговорност за контрола на риболова и опазването на рибните ресурси в Черно море. Ръководствата на агенциите подробно обсъдиха и правилата за уведомяване при навлизане на риболовен кораб от България или Румъния в изключителната морска икономическа зона на съответната страна. По време на срещата се разгледа и въпросът за оптимизиране използването на системата за сателитно наблюдение на риболовни кораби между агенциите по рибарство на България и Румъния. Двете рибарски агенции се договориха и за извършване на регулярни съвместни инспекции по река Дунав.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване