07/02/12 15:51
(http://www.klassa.bg/)

С 50 млн. лева обновяват жилища в 36 града

Със стартиралия в понеделник проект за саниране, чийто ресурс е 50 млн. лева, ще бъдат обхванати многофамилни жилищни сгради в 36 градски центъра, чието проектиране е започнало преди 26 април 1999 г. Освен дограма ще бъде подменена и топлинната изолация на външни стени, покриви, ще бъдат ремонтирани вътрешните инсталации. Това съобщи в понеделник Десислава Йорданова, директор на дирекция "Жилищна политика" в МРРБ, цитирана от БТА.
По проекта, който е пилотен за страната, ще бъдат обновени минимум 170-200 сгради, а у нас от реновиране се нуждаят 720 000 жилища. Чрез проекта за първи път публичен европейски и национален ресурс ще достигне директно до дома на българина, коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По думите му за реализация на начинанието е осигурено съфинансиране от публичен ресурс 50 процента, което е най-високото в Европа.
До финансиране ще бъдат допуснати само конструктивно устойчиви сгради. Висококвалифицирани специалисти ще направят техническо обследване на блоковете, ще изготвят технически паспорт и енергиен одит на сградите, одобрени за включване в проекта. При условие че жилищният блок се нуждае от конструктивно укрепване, то е изцяло за сметка на собственика, предупреди Десислава Йорданова.
Извършеното досега саниране на многофамилни жилищни сгради от техните собственици, което отговаря на минимално изискуемия енергиен клас, ще бъде запазено, а вложените средства от гражданите ще бъдат приспаднати от размера на дължимия дял за съфинансиране на съответния собственик, каза още Нанков.
Ресурс от 13 млн. лв. ще бъде използван в подкрепа на собствениците за осигуряване при необходимост на нисколихвени заеми или банкови гаранции, каза Деница Николова, ръководител на управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г.
Очаква се размерът на кредита да варира от 1000 лв. до 5000 лв. за жилище, като делът на собственика ще бъде фиксиран в зависимост от обновяването на всеки апартамент. Лихвата ще се определя от основния лихвен процент на БНБ плюс 6,5 процентни пункта. Погасяването на заема е разсрочено за десет години с 6-месечен гратисен период.
От данък сгради за период от 3 г. до 10 г. могат да бъдат освободени собствениците на онези обновени домове, които постигнат минимално изискуемия енергиен клас. В процеса на реализация на проекта ще бъде стимулирано участието на местните фирми в обществените поръчки, увери заместник-министърът.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване