07/02/12 15:34
(http://www.klassa.bg/)

Финансовото богатство на българите стигна 45 млрд. лв.

Финансовото богатство на българите расте с около 12% годишно до 45 млрд. лева към края на първото тримесечие на 2012 г. В него се включват депозити, пари в брой, пенсионни спестявания и др. Това се случва в условията на крехкo икономическo възстановяване в България и при все по-реална възможност за рецесия в еврозоната през 2012 г., сочи доклад на Industry watch, цитиран от „Дарик финанс“.
Една от причините за трайния растеж на финансовите активи на населението е относително високата доходност (поне в сравнение с други европейски страни), която домакинствата получават по банковите депозити. Влоговете формират около 70% от портфейла на населението, като ефективната годишна лихва по депозитите остава над 4%.
Съществено увеличаване на потреблението и намаляване на склонността към спестяване може да очакваме едва при съживяване на пазара на труда, което едва ли ще се случи до края на 2012 г. Заетостта продължава да се свива, а безработицата остава двуцифрена, се посочва още в доклада.
Заради понижението на цените жилищното богатство на населението продължава да пада - с около 4% на годишна база през първото тримесечие на 2012 г., намалявайки до 95 млрд. лева.
Жилищното богатство е неравномерно разпределено на територията на страната – 31% в София, 11% във Варна, 7% в Пловдив, 4% в Стара Загора и 37% в останалите градове.
По този начин съвкупното (финансово и жилищно) богатство на домакинствата възлиза на 140 млрд. лева към края на март 2012 г., нараствайки с около 1% в рамките на последните 12 месеца, посочват анализаторите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване