07/02/12 13:40
(http://www.klassa.bg/)

Фирма на бивш астронавт ще търси опасните за Земята астероиди

Частна фондация на бивш астронавт от НАСА се заема да идентифицира 90% от астероидите , които могат да застрашат Земята, съобщава френският в. “Фигаро“. Бившият астронавт Ед Лу е убеден, че астероидите са сериозна заплаха за човечеството.
Ако едно космическо тяло с дължина от 300 метра падне върху Земята, то би заличило не само град като Париж, но и цяла Европа, защото е 100 000 пъти по-страшно от бомбата над Хирошима, смята Патрик Мишел, астрофизик от обсерваторията на Лазурния бряг във Франция. Той е специалист по сблъсъци между малки космически обекти. Такива колизии се смята, че стават на всеки 100 000 години.
Фондацията на Лу - B612 – по името на астероида от Малкия принц на Екзюпери, стартира проекта Sentinel. Целта е да се преброят в рамките на пет години и половина 90% от астероидите над 140 м, които биха могли да пресекат пътя на Земята.
През 1908 г. Тунгуският метеорит, който бе само няколко десетки метри, унищожи 2000 кв. км гора в Сибир. И при това нямаше време да достигне земната повърхност, а експлодира при полета на 8 км височина. Взривът бе видим на 700 км диаметър и чут на 1500 км, припомня „Фигаро“.
Според НАСА би трябвало в Космоса да се намират около 4700 обекта над 100 м, които носят риск за сблъсък с нашата планета. Между земната орбита и тази на Марс вероятно те са десетки хиляди. НАСА наблюдава много внимателно около 950 с дължина над 1 км, които могат да предизвикат глобална катастрофа и унищожаването на почти една четвърт от живота на Земята.
Участниците в проекта смятат да изведат в орбита около Слънцето космически телескоп. След като бъдат засечени телата, представляващи опасност за Земята, ще се мисли как да се обезвредят – чрез отклоняване или взривяване в Космоса.
Стойността на проекта е няколко стотици милиони долари, като те ще бъдат събрани от частни дарения, отбелязва „Фигаро“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване