07/03/12 13:25
(http://www.klassa.bg/)

Асад: Съжалявам, не знаехме, че самолетът е турски

„100% съжалявам, че унищожихме турския самолет, по-добре да не бяхме го свалили.“ Това казва сирийският президент Башар Асад в интервю пред турския в. “Джумхуриет“. Според анализатори Асад смекчава тона след съобщенията, че големите сили, в това число Русия и Китай, са се договорили за създаване в страната на правителство на националното единство.
По думите на Асад в Сирия до падането на самолета не са знаели , че той е турски. Той е летял във въздушен коридор, използван три пъти от израелската авиация. Нашите радари не са могли да го разпознаят, а той самият не е подал информация, пояснява президентът. Той подчертава, че 10 години Анкара проявява изключително приятелство към Дамаск. „За какво ми е да правя такава стъпка, която ще предизвика омраза от Турция?“, пита сирийският лидер. Той обаче настоява, че турският самолет е бил свален в сирийското въздушно пространство, летейки на малка височина, с помощта на малка ракета на ПВО, която не може да стигне цели над 2,5 км. Ако беше над турското въздушно пространство, Дамаск щеше да се извини, казва още Асад.
Според версията на Анкара изтребителят F-4 е влязъл случайно за малко в сирийското въздушно пространство, но е бил ударен, след като го е напуснал.
След инцидента Анкара поиска от НАТО да изготви план за въвеждане на зона, забранена за полети над Сирия. С такава зона започна чуждата военна намеса в Либия, която завърши с падането на режима на Муамар Кадафи, припомнят руски медии. Този път обаче алиансът не се съгласи на този вариант, може би защото противовъздушната отбрана на Сирия е три пъти по-надеждна от либийската и една подобна операция носи риск за много жертви.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване