07/03/12 17:05
(http://www.klassa.bg/)

Ваньо Шарков, зам.-председател на здравната комисия в парламента: Някой трябва да провери компетентността на авторите на доклада за „Пирогов“!

 - Г-н Шарков, коментирахте ли в здравната комисия скандалите около „Пирогов“?
 - Първо, трябва да сме наясно, че болница „Пирогов“ е единственото лечебно заведение за спешна помощ в България. Няма друго лечебно заведение в страната, което да поема всички спешни случаи и в резултат на това да се работи по 24 часа 365 дни в годината. На тези хора, които се трудят в „Пирогов“, трябва да им свалим шапка. Те  задължително трябва да усещат по-голяма подкрепа както от обществото, така и от всички държавни институции. Това, което определено трябва да направи  МЗ, е да провери до каква степен оценките на болницата в този доклад са верни. Имахме заседание на здравната комисия  с шефовете на всички клиники в „Пирогов“ и мога категорично да заявя, че не може да има понижение на нивото на компетентност в клиниката по детска урология или по детска токсикология. Та те  са единствени в страната! И да се твърди, че  която и да е от тези клиники няма необходимото ниво на компетентност, е абсурд! Затова смятам, че някой в здравното министерство трябва да направи оценка какво е нивото на компетентност на тези, които правят въпросните проверки и пишат въпросните доклади.

 - Имате ли рецепта как да се излезе от това положение, в което бе поставена болницата?
 - Към „Пирогов“ трябва да тече държавно финансиране и добро отношение, защото болницата  е част от системата от националната сигурност на страната.  При всеки един голям инцидент, не дай си Боже, „Пирогов“ е първото лечебно заведение, което ще реагира. И не може при това положение тази болница да се оставя на финансиране на националната здравноосигурителна каса.

 - Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова предложи да бъдат намалени цените на лекарствата, като се понижат надценките. От фармацевтите обаче реагираха, че това ще удари по бизнеса им. Какво сочи вашият анализ на ситуацията?
 - Надценките, които съществуват, съгласно методиката на Министерството на здравеопазването  за ценообразуването позволяват търговците на едро да начисляват надценка от порядъка на 18-22% . За търговците на дребно тя е от 6 до 9%. Когато Синята коалиция предложи пакет от мерки за променяне на лекарствената политика, ние казахме, че задължително трябва да се проведат разговори  с търговците на едро или на дребно. Няма смисъл да се въвежда мярка, която да не среща разбиране и да противопоставя различните гилдии.  Намаляването на тази надценка вече беше правено веднъж и трябва да са анализира какъв беше ефектът от това. Истината е, че в ситуацията, в която се намираме - страната е в криза и все повече хора се обръщат към билки и друга алтернативна медицина,  трябва да се прояви разбиране от страна на търговците и да се премине към едни по-ниски надценки . Но това задължително става с разговори.

 - Смятате ли, че намаляването на надценките ще реши трайно проблема с високите цени на лекарствата?
 - В сферата на лекарствената политика мерките не трябва да бъдат едностранни и само за сметка на средния и дребния бизнес. В случая мярката, която държавата може да предприеме, е да въведе диференцирана ставка на ДДС за лекарствата. Министерството на финансите твърди, че има единна ставка, което не е вярно, защото ставката за туризъм например е 9%. Така че аз повтарям, че не може мерките да бъдат само за сметка на бизнеса, трябва  и държавата да поеме своята отговорност. Нека само припомня, че до 2001 година имаше нулева ставка за ДДС на лекарствата. В края на 2001 г. НДСВ въведе 20% ДДС за лекарствата и цената им моментално скочи.  Лично аз три пъти съм предлагал промяна на закона в посока на намаляване на ставката, но МФ отхвърля тези предложения без аргументи.

 - Как оценявате досегашните действия на здравния министър?
 - Като начални стъпки в осъществяване на по-сериозни промени в системата на здравеопазване.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване