07/03/12 13:34
(http://www.klassa.bg/)

Във Ватикана купуват най-много вино, консумацията в Испания е спаднала с 20 на сто

Ново проучване, базирано на данни на Световната здравна организация, на Organisation Internationale de la Vigne et du Vin и на The Wine Institute, поставя Ватикана на първо място сред любителите на виното, пише profit.bg. Там се купуват по 54,78 литра на човек годишно. Ватиканът е само една част от Рим, над половината от територията й се състои от градини. Населението наброява 832 души, но около 2400 италианци идват тук на работа всеки ден.
На втора позиция е австралийският остров Норфолк, където човек от населението купува годишно по 54,50 литра вино. Норфолк всъщност не е държава, а част от Австралия, която се ползва с известна автономия. Има население от 2300 души.
На трето място е Люксембург с годишна консумация от 52,46 литра вино на човек. В държавата живеят около половин милион души. Това е държавата с най-висок доход на глава от населението в света, наричат я „банковата столица на Европа“.
Следва Франция с 45,70 литра вино на човек за година. По принцип Италия и Франция се редуват на позициите в тези класации. Когато се замислите за хубаво вино, веднага се сещате за Франция. Веднага след нея идва Италия с 42,15 литра на човек от населението. Италия обаче някога бе номер 1 с над 70 литра вино на човек. Не бива да забравяме и факта, че туризмът е важна част от икономиката на Италия (43 милиона туристи на година) и, естествено, всички те пият вино.
В Португалия купуват по 41,81 литра на човек за година, страната е известна с хубавите си вина и вкусната кухня. Италианците консумират повече вино от португалците, но пък процентът на виното в общия консумиран алкохол в Португалия е по-висок.
В Топ 10 на седмо място е Швейцария с 38,20 литра на човек годишно. Роля за това играе и обстоятелството, че Швейцария се намира в Централна Европа, заобиколна от най-добрите лозя в светя. След алпийската държава са британските острови в Карибието Туркс и Кайкос с 37,88 литра на човек. Те са популярна туристическа дестинация, а населението им наброява едва 45 000 души. Последното, десето място е за Словения, където всеки купува по 36,40 литра вино годишно. Словения е съседка на Италия и Австрия и е държава, известна като любител на виното, а също е и популярна туристическа дестинация. От 2007 година насам покупките на вино в Словения са скочили с 25%.
Хърватска, Унгария, Молдова и Аржентина за малко да влязат в Топ 10, а Испания е чак на 16-о място, тъй като покупките на вина там са спаднали с 20% за последните 4 години.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване