07/03/12 15:49
(http://www.klassa.bg/)

Медведев предизвика Токио с визита на южнокурилски остров

Визитата на премиера на Русия Дмитрий Медведев на остров Кунашир може да подкопае взаимната договореност между двете страни териториалните проблеми да се решават в спокойна атмосфера. Това съобщи японската агенция Киодо, цитирайки външното министерство в Токио, което ще протестира по дипломатически път. Преди Медведев да пристигне на спорния остров, генералният секретар на японското правителство Осама Фудзимура заяви, че руската страна би трябвало да си дава сметка за „несъвместимостта“ на тази визита.
След първата среща на високо равнище между премиера на Япония Йошихико Нода и президента на Русия Владимир Путин през юни бе даден импулс на преговорите по териториалния спор между двете страни. По време на форума на Г-20 в Мексико на 22 юни двамата се договориха за диалог, като „се избягват несдържани изказвания“ по въпроса. Сега визитата на Медведев се явява остро предизвикателство. Киодо не изключва пристигането на руския премиер на остров Кунашир да стане причина да бъде отложена визитата на японския външен министър Коичиро Гемба в Москва, планирана за 27 юли.
Предишната визита на Медведев, в качеството му на президент, на Южните Курили през 2010 г. предизвика остри протести от страна на Япония и чувствително охлаждане на двустранните отношения.
Москва твърдо заявява, че суверенитетът на Руската федерация над Южните Курили не подлежи на преразглеждане, и предлага на Токио сътрудничество за икономическото развитие на региона.
Япония претендира над 4 острова - Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомаи, като се позовава на двустранния договор за търговията и границите от 1855 г. Токио постави връщането на тези територии като условие за сключване на мирен договор с Русия, който не бе подписан след края на Втората световна война. Според Москва Южните Курили са влезли в състава на СССР съгласно резултатите от войната и руският суверенитет над тях има международноправно основание.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване