07/03/12 16:07
(http://www.klassa.bg/)

Новите цени на тока удрят индустрията с 40 млн. лв. годишно

На членовете на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) поредното, близо 16-процентно, поскъпване на тока ще струва 40 млн. лева годишно. Таксите за зелена и кафява енергия за невъзстановимите разходи на НЕК се увеличават с 11,37 лева/мвт - цели 45,7 на сто, каза за klassa.bg изпълнителният директор на БФИЕК Константин Делисивков. Затова ще обжалваме това решение, категоричен бе Константин Стаменов, шеф на БФИЕК.
Юристите ни в момента подготвят правните аргументи и ще внесем във Върховния административен съд искане тези цени да отпаднат, допълни Стаменов.
Членове на БФИЕК са 14 големи индустриални предприятия - „Амилум България“ АД, „Асарел Медет“ АД, „Алкомет“ АД, „Балканфарма Дупница“ АД, „Биовет“ АД, „Дружба стъкларски заводи“ АД, „Елаците мед“ АД, „Каолин“ АД, „Аурубис“ АД, КЦМ АД, „Солвей Соди“ АД, „Стомана индъстри“ АД, „Фикосота“ АД, „Рока България“ АД, „Тракия глас България“ ЕАД.
Предполагам, че всички браншови и работодателски организации ще ни подкрепят, прогнозира Стаменов. Според него увеличението е убийствено в условията, при които фирмите от години търпят загуби и едва оцеляват. Видяха какво стана със строителния балон, сега стоят празни хотели. Ще се борим с всички сили цените да бъдат поносими. Това е записано в Закона за енергетиката, посочи още Стаменов.
Вече четири години се вихри икономическа рецесия и подобни промени в последния момент ще доведат до срив в българската икономика, посочват от федерацията.
"Допреди година всички вярваха, че експортът ще извлече икономиката от кризата, но сега никой не е сигурен, че това е възможно. Тези отрасли са смачкани от липсата на предвидимост, кръстосаното субсидиране в сектор „Енергетика” и високите мрежови цени и добавки", се посочва още в позицията на индустриалните енергийни потребители.
Те настояват държавата да заяви ясно какви политики ще води спрямо бизнеса, защото при така представеното увеличение те имат усещането, че „държавата е готова да се откаже от своите стратегически партньори, каквито са големите инвеститори“, пише още в становището на БФИЕК.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване