07/03/12 16:08
(http://www.klassa.bg/)

Туристическите пакети поскъпват с 3-5%

Възможно е цените на туристическите пакети у нас през 2013 г. да поскъпнат с между 3 и 5% заради рязкото увеличение в цените на електроенергията. Това прогнозира председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) Донка Соколова. Тазгодишните цени на почивките са предварително договорени от миналата година и затова не могат да бъдат променяни. Според нея при тоталната световна икономическа криза цената е водещ критерий за избор и ако тя бъде увеличена с 3%, България няма да бъде достатъчно конкурентна като туристическа дестинация. Туристите от Европа, които са 60% от гостите, посещаващи България, не могат да приемат поскъпване, по-голямо от официално обявената инфлация, коментира председателят на БАТА.
Задачите на туроператора не се изчерпват само с координиране и посредничество между клиента и доставчика на туристически услуги. Въпреки че туроператорът има съществено влияние върху основните съставки на туристическия продукт, въздействията, които той оказва върху доставчиците на туристически услуги, са свързани изцяло с изискванията и потребностите на туристическото търсене, коментира от своя страна Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.
Същевременно от организацията прогнозират ръст на приходите от туризъм между 5 и 7% за тази година. Увеличението на цената на тока няма да се отрази върху туристическия поток през тази година. Разликата обаче ще бъде поета от хотелиерите и туроператорите през тази година, твърди Благовест Лефтеров, зам.-председател на БАТА. За тази година няма да има промяна в цените, защото има подписани договори и те не могат да бъдат променени.
Допълнителните разходи, които ще направи браншът през настоящата година обаче, ще се отразят на цените на туристическите пакети през 2013 година.
След две-три седмици туроператорите ще започнат договарянето на пакетите за догодина и най-оптимистичната прогноза е увеличението на цените да остане в рамките на нормалното – между 3 и 5%, допълни Донка Соколова от БАТА.
Браншът е категоричен, че увеличението на тока ще се отрази негативно върху туризма и би следвало, когато правителството прави такова рязко поскъпване, да се допитва и до тях. Страната получава огромни приходи благодарение на туризма и на туристическите фирми. Секторът продължава да разкрива работни места и е един от малкото, който продължава да живее, коментира още Благовест Лефтеров.
На този етап страната ни остава стабилна в своя рейтинг като туристическа дестинация. Има ръст на туристите от Беларус, Украйна и Молдова. От Министерството на външните работи са взели решение туристите от тези страни да получават визи на същите цени, каквито са били и през миналата година. Това решение е в резултат на усилията и настояването на туроператорските агенции, стана ясно от думите на експертите. Що се отнася до българите, хотелите очакват с 30% повече нашенци да почиват в страната.
Междувременно от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма съобщиха, че в началото на този месец гражданите на Русия, Украйна и Молдова, които са получили през 2011 г. виза за влизане в България на основание „цел на пътуването - туризъм, частно посещение или бизнес“, ще получават многократна краткосрочна виза със срок на действие до една година. Граждани на трети страни, които притежават шенгенски визи, също ще могат да посещават България.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване