07/03/12 15:55
(http://www.klassa.bg/)

Фалира водеща компания за слънчеви панели в САЩ

В САЩ банкрутира една от водещите компании за производство на слънчеви панели Abound Solar. Въпреки поддръжката на американското правителство, предоставило кредитни гаранции на компанията в размер на 400 млн. долара, тя не успа да реализира своята продукция, съобщи Асоциацията за алтернативна енергия на САЩ, цитирана от Money.bg.
Използвайки държавните гаранции, Abound Solar успя да получи само 70 млн. долара кредит. Компанията не можа да се възползва от цялата сума, защото през август миналата година федералното министерство на енергетиката замрази гаранциите.
Мярката бе свързана с въведената забрана за внос и монтаж в САЩ на слънчеви панели, произведени в Китай, а Abound Solar използваше китайски технологии.
Американските компании, производители на съоръжения за соларни централи, не са способни да се конкурират с китайските фирми. Азиатците продават своята продукция на световните пазари по "несъпоставимо ниски цени", смятат експертите в бранша.
Освен това американските власти в последните години рязко съкратиха финансовата подкрепа за недостатъчно ефективните от икономическа гледна точка проекти за т. нар. зелена енергия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване