07/04/12 13:10
(http://www.klassa.bg/)

36 трансплантации за един ден в Испания

З6 трансплантации на органи бяха извършени в Испания на 26 юни, съобщава Националната организация за трансплантации (ONT ) в страната. Това е рекорд, с който страната доказва, че е в първите редици по качество на здравеопазването на Стария континент. Трансплантациите  станаха възможни благодарение на 18 донори – 14 починали и 4 живи.
Според ONT 18-те донорства на органи са били предпоставка да се извършат 22 трансплантации на бъбрек – от тях две на деца, 11 на черен дроб, - от тях една на дете, и 3 на бял дроб. Само един-единствен от донорите е починал в автомобилен инцидент.
От четиримата живи донори - за три бъбречни и една чернодробна трансплантация, двама създадоха възможността да се извърши така наречената кръстосана трансплантация, реализирана чрез сътрудничеството между болниците Germán Trías и Pujol в Бадалона и 12 de Octubre в Мадрид.
Също така Испания би рекорда по отношение на броя на болниците, участвали в операциите  за донорство и трансплантация - общо 27 болнични центъра от осем автономни области: Андалусия, Кастиля и Леон, Каталуня, Комунидад Валенсиана, Галисия, Мадрид, Навара и Страната на баските.
Предишният рекорд в системата на трансплантациите в Испания в рамките на 24 часа бе постигнат на 29 март 2009 г. Тогава ONT регистрира 13 донорства, които дадоха възможност да се осъществят 32 трансплантации с участието на 23 медицински центъра.
Юни, месец на трансплантациите
Броят на трансплантациите през изминалия юни заслужава внимание. На 2 юни седем пациенти пред прага на смъртта бяха спасени благодарение на успешни трансплантации и, разбира се, с благородното участие на 10 семейства. Трима от пациентите имаха сериозен сърдечен проблем, други трима се нуждаеха от бял дроб, а един – от черен дроб. Споменатите 10 донорства позволиха на този ден в Испания да се извършат още 23 трансплантации – 14 на бъбрек, шест на черен дроб, пет на бял дроб, три на сърце и две двойни – на панкреас и бъбрек.
А как е у нас?
За сравнение – у нас през 2010 г. са извършени 68 трансплантации. До юни 2011-а трансплантациите за цялата година са били 12. От началото на 2012-а до месец май у нас са извършени само две трансплантации. Органи за животоспасяващи операции  чакат 939 българи. Двете операции от първото шестмесечие на 2012-а са били за присаждане на бъбрек от живи донори. Няма нито един случай на дарени органи от близки на загинали или изпаднали в мозъчна смърт. И ако през 2010 г. 19 семейства са направили този труден и благороден избор, за първите четири месеца на тази година няма нито един подобен случай. Драстичният спад на трансплантации от трупни донори идва и от по-ниското доверието на пациентите към здравната система, както и от административни неуредици, смятат експертите. Темата е деликатна както за пациентите, така и за лекарите и според специалистите в нея има да се доизглаждат още много административни пропуски.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване