07/04/12 13:11
(http://www.klassa.bg/)

Арафат е бил отровен с полоний като Литвиненко?

Швейцарски експерти са намерили по дрехите и личните вещи на покойния палестински лидер Ясер Арафат следи от радиоактивен полоний 210. Това съобщи катарската телевизия „Ал Джазира“, цитирана от световните агенции. Дрехите и личните вещи, които Арафат е ползвал в последните дни на живота си, са били предадени на телевизията от вдовицата му Суха. „Ал Джазира“ решава да ги изпрати за експертиза в Института по радиофизика в Лозана.
Намерено е повишено съдържание на полоний 210 с неизвестен произход в предметите, в които е имало биологични  течности, обявява шефът на института Франсоа Бошо. В някои случаи  съдържанието на радиоактивното вещество превишава 10 пъти резултатите, получени при анализ на контролни образци. Така например на четката за зъби на Арафат полоний 210 е бил  54 милибекерела, а в следите от урина по долното му бельо – 180 милибекерела. Това е 20 пъти над дозата, способна да убие човек, отбелязва „Дейли телеграф“ .
Като се знае, че периодът на полуразпад на този плутоний е 138 дни, а Арафат е починал преди 8 г., може да се предположи, че в организма на президента на Палестинската автономия преди смъртта е попаднала огромна доза от това радиоактивно вещество, съобщава „Ал Джазира“.
Версиите, че Арафат е бил отровен, се появиха още през 2004 г., когато той почина в болница в Париж след рязко влошаване на здравето. Нямаше доказателства, но сред палестинците се говореше, че е отровен от Мосад с талий.
Полоний 210 стана широко известен през 2006 г., след като в болница в Лондон мъчително издъхна бившият полковник от КГБ Александър Литвиненко. Експертизата намери в тялото му следи от радиоактивното вещество.
Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас е наредил да се извърши ексхумация на останките на Арафат, след последните анализи на швейцарски експерти. Това съобщи пред РИА „Новости“ говорител на движението Ал Фатах.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване