07/04/12 21:08
(http://e-vestnik.bg/)

Великобритания извън ЕС - равносилно на Швейцария с ядрено оръжие?

Ройтерс

Великобритания може би върви към най-важния си стратегически ход от десетилетия насам - непокорно излизане от Европейския съюз, но няма ясен план за самостоятелността си. Премиерът Дейвид Камерън иска страната да остане в съюза, но проучванията показват, че ако има референдум по въпроса дали Великобритания да остане в Европа, която вижда спасението си в създаване на по-тесен съюз, англичаните вероятно ще отговорят с “не”.

Дори ако политиците, притеснени заради стагниращата икономика и предстоящите през 2015 г. избори, избягват да обещават референдум, Германия - доминиращата сила в блока, едва ли ще одобри опити да се преразгледа връзката на Великобритания с ЕС. Възможно е Великобритания да направи решителната крачка, но като се остави настрана въодушевлението, едва ли някой има реалистична представа какво значи това.

“Плъзгаме се към излизане без никаква стратегия какво ще се случи после”, казва Чарлс Грант, проевропейският председател на Центъра за европейски реформи - влиятелен мозъчен тръст, работещ за подобряването на дейността на ЕС. “(Финансовият министър Джордж) Озбърн и Камерън всъщност искат да останат в съюза, така че не смятам, че имат план Б. Стратегия няма и скептиците не могат да се разберат какво да правят.”

Преди време напускането на съюза бе немислимо: само преди десетилетие британските лидери спореха кога да се присъединят към единната валута и само разединени скептици от периферията на двете партии приказваха за излизане от съюза. Но объркването, причинена от кризата в еврозоната, и възможността блокът да създаде по-здрав политически съюз, в какъвто Лондон не желае да участва, убедиха някои умници, че има опасност Великобритания да се запъти към изхода.

Тревогата е толкова голяма, че високопоставен банкер бе заснет да напуска офиса на Камерън на “Даунинг стрийт” с документ, на който пишеше: “Коя е най-голямата опасност за Сити? - Великобритания да напусне ЕС”. Вицепремиерът Ник Клег предупреди миналата седмица, че Великобритания може да бъде маргинализирана или направо изхвърлена през вратата.

Коалицията между скептичните консерватори на Камерън и проевропейските либерални демократи на Клег бе формирана през 2010 на базата на споразумение за замразяване на движението по въпроса за европейската интеграция. Но съюзът, сякаш напук, отказа да спре интеграцията. А кризата на еврозоната тласка 17-те членове на валутния блок към още по-близък икономически и политически съюз.

ШВЕЙЦАРИЯ С ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ?

Да излезеш от съюза, за да се превърнеш в извънконентална Швейцария, или заради донкихотовските мечти за Лондон като световен търговски център за китайската валута и руските пари от петрола не пасва обаче на постимперския стремеж на британския елит да играе водеща роля във формирането на световната политика.

“Силата, а не мирът, е основната причина за съществуването на днешна Европа”, заяви пред Би Би Си бившият премиер на Великобритания Тони Блеър, чиято амбиция да бъде първият президент на Европейския съвет на лидерите на ЕС бе осуетена през 2009 г. “Европейският проект за интеграция ще продължи, независимо дали ни харесва или не, и за нас - страна с 60 милиона население на малък остров, е важно да сме част от него и ако искаме да упражняваме влияние, трябва отчасти да го правим чрез съюзите си, един от които е ЕС.”

Това, което е останало от британското влияние в света, ще бъде подкопано, ако се откажем от 60-годишната стратегия да се опитваме да съчетаваме европейската интеграция с националните възгледи в специалните си отношения с Вашингтон или в рамките на Британска общност. САЩ ще обръщат много по-малко внимание на шестата по големина икономика в света, ако тя вече не е част от ЕС, а британските лидери ще открият, че търговските преговори с Китай или тези за газ с Русия са доста по-плашещи без подкрепата на съюза.

Източник, близък до британските лидери, заяви, че приказките за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване