07/04/12 16:36
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ прави постоянна комисия, която да следи работата на ДКЕВР

ГЕРБ ще предложи създаването на постоянна парламентарна комисия, която да следи работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това стана ясно в сряда от изявление на енергийния министър Делян Добрев в кулоарите на Народното събрание.
Идеята е на премиера Бойко Борисов, обясни Добрев, като се предвижда комисията да бъде на паритетен принцип, за да не се налага в нея мнението на управляващата партия.
Министърът показа и скандална стенограма от 2008 г., от която ставало ясно, че държавата ще понесе милиарди загуба заради лобистки интереси в енергетиката. След оправдание за „печатна грешка“ депутатите от тройната коалиция тогава приели държавата да изкупува енергия от волтаици  вместо за 20 за 25 години.
Цитатът от стенограмата: „Любен Корнезов, председателстващ събранието: Уважаеми народни представители, преминаваме към параграф 17. Господин Аталай, за да не допуснем грешки, тук пише, че срокът на договорите е 20 години, не е ли 25. Рамадан Аталай, ДПС от място: 25 години е. Председател Любен Корнезов: Приемаме го за печатна грешка. Моля да се отрази в стенографския протокол, че във второто изречение на алинея 1 срокът на договора е 25 години.“
Така по думите на Делян Добрев „с мотива печатна грешка от трибуната на Народното събрание се обрича държавата да плаща милиарди допълнително на всеки един от тези инвеститори за период от 25 години“.
От името на парламентарната група на Коалиция за България Румен Овчаров пък изрази недоумение от факта, че днешната власт продължава да се оправдава с предишните управления, „като започнете от Иван Костов и свършите със Сергей Станишев“.
Според бившия енергиен министър „бумът на фотоволтаичните централи започна през 2010 г. и 2011 г. и продължи през 2012 г. През 2010 г. техният ръст спрямо 2009 г. е над 250%. През 2011 г. спрямо 2010 г. с нови 650%“. Овчаров обвини за това Бойко Борисов, който ходел да реже лентички в завода за фотосоларни инсталации „на вашия тогавашен фаворит Иво Прокопиев“. По думите на червения депутат „спътницата в живота на Борисов е един от най- големите инвеститори във фотоволтаици и във възобновяеми енергийни източници“.
Според Румен Овчаров сега управляващите се скрили зад гърба на ДКЕВР и на председателя й Ангел Семерджиев. Нареждането за вдигането на цената на тока с 13% всъщност дошло лично от премиера Борисов чрез енергийния министър Делян Добрев, заяви Овчаров.
В същото време около 200 симпатизанти на ВМРО и „Атака“ се събраха на общ протест пред Министерския съвет срещу шоковото поскъпване на цените. Митингът съвпадна със заседанието на кабинета.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване