07/04/12 07:34
(http://e-vestnik.bg/)

Държавата на пожарникаря гори и ще изгори, докато той плямпа

По ирония на съдбата България ще пламне и ще изгори под управлението на професионален пожарникар.

Страната е със значителни територии гори, които при сегашното глобално затопляне са като суха слама до огън.
Путин, който се подиграваше със затоплянето (1-2 градуса повече на Русия ще й дойдат добре, каза той), беше принуден лично да гаси със самолет тайгата. Руската тайга пламна на няколко места на хиляди километри, опуши дори Москва, изгори 3-4 села и загинаха не се знае колко хора - в Русия никога не се знае.

Изгоряха горите на Израел, изгоряха горите на Гърция.

Някой съмнява ли се, че огънят идва и в България? В страна, в която по правило си палят стърнищата и горят огньове под път и над път в гори и планини (за сравнение - в Западна Европа е строго забранено и освен глоби има арест и затвор дори за хвърлен фас).

Държавата на пожарникаря ще изгори, докато му загрее манерката, че това наистина е голяма опасност. Правителството дори отказа предложените от Израел самолети за гасене. Защо отказа? Не можеше ли да каже - ще почакаме малко, ако се наложи, ще ги повикаме? Пожарникарят е сигурен, че този огън ще спре и няма да се разпространи?

Пожарът на Витоша ще продължи, докато завали дъжд. Там гасенето е любителско, в 18 вечерта всички си тръгват и идват пак на другия ден безсмислено да плискат с кофи наоколо.

Ето какво казва баш професионалният пожарникар, главен инспектор Бързилов, началник на пожарната безопасност на републиката: „Пожарът на Витоша продължава в границите, в които беше ограничен днес, но все пак се развива”. А?
Или пожарникарите са толкова умни, или съзнателно говорят както навремето народната власт след Чернобил - „Радиация няма, но постоянно намалява”. Това е нивото на пожарникарското образование - по-важно е да успокояват с лъжи, да не злепоставяме Главния пожарникар, отколкото да кажем какво се случва наистина.

Страна като България е застрашена и има нужда от техника за гасене - самолети, хеликоптери. В сегашната ситуация никой няма да възрази, ако премиерът - професионален пожарникар - извади пари от бюджета, за да купи такава техника.
Която неминуемо ще влезе в действие било тази, било другата година. И народът ще е благодарен, а самият пожарникар ще има повод да се пъчи и самохвали, както си знае. Само че не се сеща…

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване