07/04/12 16:08
(http://www.klassa.bg/)

Европарламентът отхвърли със смазващо мнозинство АСТА

С огромно мнозинство от 478 гласа „за“, 39 против и 165 въздържали се евродепутатите отхвърлиха в сряда в пленарна зала Търговското споразумение срещу фалшифицирането на стоки, с което упражниха за пръв път правото си от Лисабонския договор да не приемат международни търговски договори, съобщи пресслужбата на ЕП. Така крайно оспорваният текст, който предизвика преди месеци масови протести в европейските градове заради опасенията, че ще доведе до контрол в интернет, не може да стане закон на ЕС.
„Много съм доволен, че Европарламентът прие препоръките ми да отхвърли ACTA, заяви докладчикът Дейвид Мартин, като повтори опасенията си, че споразумението е твърде мъгляво, може да бъде интерпретирано неправилно и така да застраши гражданските свободи. Той обаче допълни, че трябва да се намерят алтернативни начини за защита на интелектуалната собственост на ЕС.
Преди ключовото гласуване лидерът на парламентарната група на Европейската народна партия в ЕП Жозеф Дол се опита да спаси споразумението с призива то да бъде коригирано и гласувано по-късно, защото отхвърлянето му би означавало „да се изхвърлят стотици хиляди работни места през прозореца“, но мнозинството не прие предложението. Не помогна и призивът на Еврокомисията да бъде приет текстът. По време на дебата евродепутатите бяха подложени на безпрецедентен натиск по електронната поща, улични демонстрации, обаждания по телефона в офисите им. В ЕП бе получена петиция от 2,8 милиона граждани от цял свят с искане текстът да бъде отхвърлен.
Досега споразумението е прието от Европейската комисия от името на ЕС и от 22 страни членки, а също от САЩ, Канада, Австралия, Япония и други. Отрицателният вот означава, че нито ЕС, нито страните членки могат да се присъединят към него.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване